Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kaj so se pogovarjali Zalar, Brezigarjeva in Pahor? Zaupno!

Deli na:

Vlada je zavrnila zahtevo za dostop do celotnega magnetograma sestanka predsednika vlade Boruta Pahorja z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, višjo državno tožilko Branko Zobec Hrastar in pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem 13. marca letos.

Vlada je zavrnila zahtevo za dostop do celotnega magnetograma sestanka predsednika vlade Boruta Pahorja z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, višjo državno tožilko Branko Zobec Hrastar in pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem 13. marca letos.

Novinar časopisa Dnevnik je namreč aprila na kabinet predsednika vlade naslovil zahtevo za dostop do celotnega magnetograma omenjenega sestanka. Magnetogram je po navedbah vlade v posameznih delih označen s stopnjo tajnosti zaupno, hkrati pa vsebuje tudi dejstva in okoliščine konkretne zadeve, v kateri specializirani oddelek skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala vodi predkazenski postopek.

Ker se je prosilec v zahtevi skliceval na test javnega interesa, so zahtevo posredovali v presojo komisiji za presojanje upravičenosti prevladujočega javnega interesa v zvezi z razkritjem podatkov, ki so določeni kot tajni. Komisija je soglasno ugotovila, da podatki v delih magnetograma sestanka niso tajni podatki po zakonu o tajnih podatkih, vendar imajo podatki lastnosti izjeme od prostega dostopa do informacij javnega značaja.

Vlada je pri odločitvi sledila obrazloženemu mnenju vrhovnega državnega tožilstva in ocenila, da v konkretnem primeru interes javnosti do razkritja zahtevanih podatkov ni podan v tolikšni meri, da bi prevladal nad interesi, ki terjajo omejitev dostopa. Zato je zahtevek v celoti zavrnila.

Kot je znano, je omenjeni sestanek premier Pahor sklical potem, ko sta stranki Zares in LDS zahtevali, da vlada v državni zbor poda predlog za razrešitev generalne državne tožilke Brezigarjeve. Strankama se zdi sporno neposredno komuniciranje Brezigarjeve s policistom specializiranega oddelka tožilstva, ki preiskuje zadevo bulmastifi, med katerim je Brezigarjeva od policista med drugim tudi zahtevala, naj jo redno obvešča o preiskavi.

Nato pa je koalicijska LDS svoj obstoj v koaliciji pogojevala z objavo magnetograma omenjenega sestanka. Premier Pahor je nato aprila preklical stopnjo tajnosti zaupno v delih magnetograma sestanka, ne pa tudi stopnje zaupnosti celotnega magnetograma.