profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kaj prinaša novela zakona o tajnih podatkih

Deli na:
Kaj prinaša novela zakona o tajnih podatkih

Novela tudi omogoča dostop do tujih tajnih podatkov, kot so podatki EU in zveze Nato, brez opravljenega varnostnega preverjanja le državnim funkcionarjem na najvišjih položajih. - Foto: Reuters

Veljati je začela novele zakona o tajnih podatkih, ki med drugim ureja varovanje tajnih podatkov v komunikacijsko-informacijskih sistemih in eksplicitno določa naloge urada vlade za varovanje tajnih podatkov. S tem se bo izboljšala učinkovitost sistema in zagotovila večja varnost tajnih podatkov, so ob sprejemu poudarili v vladi.

Novela tudi omogoča dostop do tujih tajnih podatkov, kot so podatki EU in zveze Nato, brez opravljenega varnostnega preverjanja le državnim funkcionarjem na najvišjih položajih.

Na področju industrijske varnosti je največja novost podrobnejša ureditev preverjanja lastniške strukture organizacije in povezanih oseb. V zakonodajo vnaša jasnejšo podlago za varnostno preverjanje lastniške strukture organizacije. Določila se nanašajo na obveznost pristojnih organov, da preverijo, ali povezane osebe niso sodelovale oziroma ne sodelujejo z organizacijami ali skupinami, ki ogrožajo vitalne interese države ali držav članic političnih, obrambnih in varnostnih zvez, katerih članica je Slovenija.

Z zdaj veljavno ureditvijo namreč ni podrobno opredeljen obseg preverjanja t. i. ozadja poslovanja organizacije, ki bi lahko bilo v nasprotju z varnostnimi, političnimi ali gospodarskimi interesi Slovenije. Izkazalo se je tudi, da veliko organizacij, ki dostopajo do tajnih podatkov zaradi izvršitve naročil organa, deluje v prostorih naročnika. Zato se je vedno znova postavljalo vprašanje, zakaj naj bi organizacija, ki zaradi narave tajnega naročila tajnih podatkov ne bo obravnavala v lastnih prostorih, izpolnjevala fizične in tehnične pogoje za varovanje tajnih podatkov.