Revija Reporter
Slovenija

Kaj bodo rekli borci, če bodo dobili pismo z znamko »domobranskega pesnika« Franceta Balantiča?

Nenad Glücks
56 2.945

15. nov. 2021 13:15 Osveženo: 15:52 / 15. 11. 2021

Deli na:

V poslovalnicah Pošte Slovenije lahko od petka dalje plačate poštnino (za pošiljke do 50 g) z znamko v spomin na pesnika Franceta Balantiča. Za zdaj zoper to pri Zvezi borcev za vrednote NOB še niso protestirali, je pa povsem verjetno, da se bodo odzvali.

29. novembra bo stota obletnica rojstva Franceta Balantiča, zaradi česar je Zavod za turizem in šport Kamnik izdal posebno spominsko znamko s podobo Balantiča. Znamko je moč kupiti v Turistično informativnem centru v Kamniku. 29. novembra bo na kamniški osrednji pošti za zbiratelje na voljo tudi priložnostni žig.

Po pesniku je bila pred šestimi leti imenovana tudi kamniška knjižnica. Pesnik izhaja iz Kamnika, med drugo svetovno vojno je bil interniran v taborišče Gonars. Po vrnitvi iz taborišča je ob razmahu revolucije na Slovenskem stopil med vaške stražarje v postojanki v Grahovem. Jeseni 1943 se je skupaj z najboljšim prijateljem Francetom Kremžarjem vključil v domobranstvo in znova bil med člani postojanke v Grahovem. 23. novembra 1943 so bataljoni Tomšičeve brigade postojanko obkolili in jo s topovi uničili. V ognjenih zubljih je med 32 žrtvami zgorel tudi Balantič. V prejšnjem režimu je bil zamolčan, češ da je bil »domobranski pesnik«.