renata dacinger_milos ojdanic Odkrito.si

Ugledna nagrada za slovensko novinarko

Cenik Svet24.si

FOTO: Zakaj turisti na Hrvaško pridejo prvič, ...

lev 1 Petisvet.si

Andreja Novak: tedenski horoskop od 23. 7. do 28. ...

turisti Svet24.si

Hrvati iščejo odgovore: »Zakaj imamo letos tako...

Lorella flego Svet24.si

FOTO: Vroče znane Slovenke: seksi 40-letnice

lina Njena.si

Lina Kuduzović v kopalkah pozirala na obali ...

Slavko Bobovnik_Lezeca Njena.si

Slavko Bobovnik na dopustu doživel šok

Slovenija

Kaj bo prineslo zasedanje vladne koalicije na Brdu pri Kranju

Deli na:
Kaj bo prineslo zasedanje vladne koalicije na Brdu pri Kranju

Foto: Bobo - Šarcu vsi ne verjamejo, da glede povezovanja misli resno.

Na Brdu pri Kranju se bodo danes sešli koalicijski poslanci, predsedniki strank in generalni sekretarji ter vladna ekipa. Razpravljali bodo o predlogu proračuna za leti 2020 in 2021, razmerah in ukrepih na področju zdravstva ter spremembah volilnega sistema, na mizi pa se bo gotovo znašlo še kakšno drugo aktualno vprašanje.

Ena od treh glavnih točk bo razprava o razrezu proračunske pogače. Okvir proračuna je določen, zdaj pa morajo, kot je pred nekaj dnevi povedal premier Marjan Šarec, določiti, komu, kaj in kako bodo razdelili.

Upoštevati je treba učinek določenih ukrepov, denimo na področju plač ali zdravstva in sociale, ki bodo začeli veljati ali jih bo vlada še sprejela v tem času. Precej denarja gre za spremembe pri plačah, medtem ko imajo stranke v koaliciji tudi druge zahteve, denimo glede pokojnin.


Minister za zdravje Aleš Šabeder bo danes predstavil prioritete za letošnje in prihodnje leto, pri čemer je poudarek na urejanju čakalnih vrst. Zadnji zaplet glede okoli 20.000 spregledanih čakajočih bolnikov po navedbah ministra še razčiščujejo. Ena od perečih tem je tudi obremenjenost primarnih zdravnikov.

Koalicija bo spregovorila tudi o spremembah volilnega sistema, ki jih je naložilo ustavno sodišče. Glede na dogovor pri predsedniku republike Borutu Pahorju sredi maja naj bi bil do konca junija pripravljen predlog za ukinitev volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu, ki ima načeloma največ naklonjenosti, do konca počitnic pa predlog sprememb volilnih okrajev.

Med aktualnimi vprašanji se danes lahko znajde iskanje kandidata za komisarja, glede na dogajanje v zadnjih dneh pa morda tudi vprašanje prodaje Abanke. Šarec je po zadnjih razkritjih o sanaciji bank ocenil, da bi moral Slovenski državni holding krepko razmisliti o nadaljevanju prodaje te banke.

Loading...