Hilaree Nelson Svet24.si

Našli truplo slavne ameriške alpinistke

profimedia-0726500769 Svet24.si

Gwyneth Paltrow abrahama obeležila z golo ...

matej tonin vojska sta Necenzurirano

S Toninovimi oklepniki bi služil bivši šef SLS

pengov Reporter.si

Je predsedniški kandidat Anže Logar zatajil ...

sesko slovenija Ekipa24.si

Van Basten, kje si zdaj?! Komentatorju Obrezu se ...

tilen-artač Odkrito.si

»Moje življenje je totalen žur«

ilicic Ekipa24.si

Mariborski navijači so komaj čakali na nove ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kadunc svojemu nasledniku na čelu RTVS: Takoj razreši vse, ki so povzročili padec gledanosti za več kot 20 odstotkov!

Deli na:
Kadunc svojemu nasledniku na čelu RTVS: Takoj razreši vse, ki so povzročili padec gledanosti za več kot 20 odstotkov!

Igor Kadunc - Foto: Bobo

Nekdanji generalni direktor RTVS Igor Kadunc premierju Robertu Golobu, ki ga je zdajšnji generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough prosil za sestanek o reševanju finančne stabilnosti RTVS, priporoča zavrnitev vabila na pogovor. Golob naj Whatmougha napoti na ministrstvo za kulturo in mu ob tem predlaga pripravo sanacijskega programa, svetuje.

Grah Whatmough je Goloba v ponedeljkovem odprtem pismu posvaril, da je poslanstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) mogoče zagotoviti le ob njeni finančni stabilnosti, česar pa brez dviga prispevka RTV ali izdatnega proračunskega finančnega vložka z letom 2023 ne bo več mogoče doseči.

Kadunc pa Golobu priporoča, naj zavrne vabilo na pogovor. Poleg tega naj Whatmoughu predlaga, naj takoj preneha zapravljati javni denar za oddaje, ki niso potrebne in poskrbi, da bodo vsi odgovorni uredniki in direktorji programov imeli zaupanje podrejenih. Hkrati naj takoj razreši funkcij vse, ki so povzročili padec gledanosti za več kot 20 odstotkov in padec ugleda RTVS v enem letu z minus štiri na minus 38, kar je pokazala Valiconova raziskava Ogledalo Slovenije iz aprila.

V povezavi s padcem gledanosti pa naj Grah Whatmough objavi podatke o gledanosti, ki jih bo mogoče preverjati s predvidenimi v programsko-produkcijskem načrtu, je direktor Slovenske tiskovne agencije in nekdanji generalni direktor RTVS Kadunc zapisal v javnem pismu premierju.Ob tem je prepričan, da je zavodov ugled od aprila padel vsaj še za deset odstotnih točk. "Skratka, potrebno bi bilo, da bi finančna injekcija pomenila tudi resetirane dosedanje usmeritve RTVS, tako da bi si povrnila vsaj nekoč že dosežen ugled in sprejemljivost pri gledalcih, poslušalcih in obiskovalcih spleta," je poudaril.

Do Whatmoughovega dela je kritičen. Kot je opomnil, je njegov naslednik na mestu generalnega direktorja za večinoma nepotrebne odpravnine lani zapravil približno 1,5 milijona evrov, v prvem polletju pa nekaj več kot 0,5 milijona evrov. Za pokrivanje večinoma nepotrebnih stroškov odpravnin je Grah Whatmough po Kadunčevih navedbah že predlagal dodatno prodajo delnic Eutelsata v vrednosti več kot 3,5 milijona evrov.

Sicer pa je po Kadunčevem pojasnilu znano, da ima RTVS v določenih segmentih premalo ljudi. Prav tako je spomnil, da Grah Whatmough ve, da se je v informativnem programu prvega programa Televizije Slovenija število zaposlenih zmanjšalo za skoraj 40. Kot je posvaril, letnega prihranka v vrednosti petih milijonov evrov tako brez posledic za program zagotovo ne bo.