markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

1664402112-20052007-40be20da136e9c7d371b8dedd0c3f276 Necenzurirano

Kaj so govorili Pahor, Lahovnik, Janša & co., ko ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

2eva luna nejc Njena.si

Kmetija: Nejc in Eva Luna se imata po šovu še ...

ales kranjc andreja 24 mm Ekipa24.si

Aleš Kranjc in boj s kruto boleznijo: Zdravniki ...

Slovenija

Kadrovski falsifikat Ksenije Horvat Petrovčič

Deli na:

Vodstvo javnega zavoda RTV nadaljuje svoje male in večje vojne s sedanjo vlado! Začelo se je s Fillijevim znamenitim tweetom na volilni večer, ko je sporočil, da je volil bika Jankovića in ne vola Janšo.  Potem se je nadaljevalo s telovadbo generalnega direktorja Marka Fillija okrog multipleksov in njihovi uporabi v komercialne namene, zdaj pa z napovedjo televizijsko-radijskega mrka, ker je vlada sprejela sklep, da se do sprejema rebalansa proračuna v javnem sektorju ne smejo sklepati avtorske pogodbe.

V vseh teh primerih je Filli z vlado in zlasti ministrom Žigo Turkom polemiziral kar preko STA. Pravijo, da ima na »rdeči liniji« samega direktorja Bojana Veselinovića in ga po potrebi pokliče, da mu pošlje novinarja, da lahko da ostro izjavo. Filli je tako strateško zamudil priložnost, da bi se o morebitnih problemih in težavah pogovarjal s kom kompetentnim. Še tega menda ni razumel, zakaj ga dalj časa »ni mogel« sprejeti resorni minister Žiga Turk, čeprav so mu menda nekateri okrog njega namignili, da je to morebiti kakšno znamenje. Pač ni razumel.

RTV hiša je zagotovo del javnega sektorja, ki ima nekatere posebnosti tudi, ko gre za honorarne sodelavce. To pa ne pomeni, da v sedanjih razmerah v državi tudi RTV hiša ne bo morala prispevati svojega deleža odrekanj – eden od teh je na primer tudi število redno zaposlenih in honorarnih sodelavcev, kjer sedanja vodstvena struktura ni naredila nič stabilizacijskega. Še več, zaposlovalo se je še mirno naprej in najemalo tudi vedno nove honorarce. Še posebej novinarje.

V tej prav posebni drži je sedanje vodstvo na vlado pač mirno poslalo menda 400 najbolj nujnih honorarnih pogodb, pri čemer pa je malo pozabilo dodati, da ne gre zgolj za nekakšne kruto izkoriščane novinarjev honorarcev, ampak da gre za vse vrste različnih opravil in nalog – tudi tehničnih, produkcijskih itn. Od tod dalje pa do manipulacij v stilu »ubogi honorarno zlorabljeni novinarji« in do izjave novinarskega društva pa ni bilo več daleč. In ker se pač vse glasneje govori o tem, da je RTV potrebna temeljite programsko-poslovne sanacije sodi tudi zmanjševanje sodelavcev v to področje. Nekateri dobro obveščeni na RTV ob tem menijo, da bi bilo treba sedanje število honorarnih sodelavcev, ki imajo trimesečne, šestmesečne, letne in celo večletne pogodbe, zmanjšati za več kot 50 odstotkov.

In k vsej tej gonji vodstva RTV, ko naj bi se zaradi zamrznitve pogodb javna hiša sesuvala (so verjetno zato hitro zaposlili Majdo Širco in Patrika Grebla namesto recimo dveh dobrih honorarcev!) sodi tudi kakšna  manipulacija in nesramnost! Tudi v TVS informativnem programu je panika, ker so nekaterim sodelavcem pogodbe že potekle. Zato je odgovorna urednica Ksenija Horvat Petrovčič za vlado spisala obrazložitev, zakaj je nujno te pogodbe podaljšati  - ker so novinarji v informativnem programu TVS »ful« hudo obremenjeni (mimogrede, večina pa ima v sistemu zabeležene minus ure).

Zdaj pride pa ponaredek, falsifikat, ki si ga je Horvat Petrovčičeva mirno privoščila: med pogodbe, ki jih je treba nujno podaljšati, je zapisala tudi pogodbo za novega, torej dodatno zaposlenega Erika Valenčiča, ki ga je januarja privlekla z Mladine in ga dala v zunanje politično uredništvo, kjer sploh ne potrebujejo novih novinarjev. No, kakorkoli, Valenčiča je predlagala v paketu za podaljšanje pogodbe, človek pa pogodbe sploh še nima in že od začetka januarja, ko je prišel na RTV, milo rečeno dela na črno. Z blagoslovom vlade naj bi ga zdaj zaposlili, ker pač na vladi res ne morejo vedeti, kdo od 400 na spisku honorarnih sodelavcev je dober in potreben za nemoten TV proces.