Revija Reporter
Slovenija

Skrivnost kadrovskih avtobusov Aleksandra Mervarja, ki je ob vseh kadrovskih pretresih v energetiki na vrhu Elesa očitno večen

Nenad Glücks
11 2.969

15. feb. 2023 6:00 Osveženo: 11:56 / 15. 2. 2023

Deli na:

Aleksander Mervar, direktor Elesa

Primož Lavre

Ob vseh kadrovskih pretresih pod različnimi vladami se zdi, kot da je direktor Elesa Aleksander Mervar večen. Prvi štiriletni mandat na čelu Elesa so mu zaupali v času vlade Alenke Bratušek oktobra 2013.

Med drugim je bil pred tem v. d. direktorja TE-TOL v Ljubljani. Leta 2007 se je odločil za prestop v Istrabenz Gorenje. To energetsko družbo sta vodila z Robertom Golobom, ki je pozneje razvil Gen-I. Brez političnega zaledja se Mervar najbrž ne bi prebil. Bil je v občinskem svetu Zagorja na listi LDS. Malo pomembna funkcija, a pomembna pripadnost. Bil je tudi med ustanovnimi člani Golobičeve stranke Zares. Znano je, da je želel Golobič obvladovati posebej kadrovanje v energetiki. Zanikal pa je, da bi bil član Državljanske liste. Veljalo je, da je glavni energetik te stranke. 2009 je postal namestnik direktorja Elesa, od leta 2013 družbo vodi.

Po besedah poznavalcev je skrivnost njegovega vztrajanja na čelu te družbe v tem, da v času vsake vlade vElesu zaposli »en avtobus njenih kadrov«, s čimer naj bi si zagotovil, da ne bo zamenjan. Med drugimi je vzel (leta 2015) pod svojo perut tudi Roberta Slodeja, nekdanjega vodjo preiskav na NPU. Slodej je v Elesu vodja službe za korporativno varnost. Mervar ga je zaposlil po upokojitvi. V Elesu so zaposlili tudi Dušana Krajnika na mesto vodje službe za upravljanje in razvoj kadrov. Krajnik je tam od leta 2014, pred tem je bil generalni sekretar Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Koliko ima Krajnik plače v Elesu, ni znano, na zbornici pa so se njegovi mesečni prihodki gibali med 9700 in 12 tisoč evri bruto. S tega mesta je odstopil »iz osebnih razlogov«, med obrtniki so namreč njegovi prihodki sprožili val negodovanja. Po odhodu je prejel še 79.400 evrov odpravnine. 

Bernard Brščič, znan po rasističnih izjavah, je zaposlen v Elesu že deset let

STA

V Elesu je sicer še več v javnosti bolj izpostavljenih kruhoborcev. Med njimi je Miran Videtič, ki ima naziv specialist za analize projektnega vodenja. V firmi je zaposlen od januarja 2020. Septembra lani smo na družbo pri Reporterju glede njega naslovili nekaj vprašanj. Med drugim na podlagi kakšnih strokovnih referenc in znanj so ga zaposlili, kolikšno plačo ima, kakšne so njegove delovne naloge in kako so z njegovim delom zadovoljni? Ali so resnične govorice, da nič ne dela in da v vsem času, odkar je tam zaposlen, ni odprl niti svojega delovnega računalnika? Pojasnili so, da zaradi varovanja njegove zasebnosti podrobnejših podatkov o njegovi zaposlitvi ne morejo dati. Videtič sicer nastopa v nekaterih medijih kot politični komentator. Njegova zasebna partnerka Tatjana Gabrovšek je šefinja kabineta direktorja Mervarja.

Miran Videtič je na Elesu zaposlen od januarja 2020. Njegova zasebna partnerka Tatjana Gabrovšek je šefinja kabineta direktorja Mervarja.

Zajem zaslona

Očitno zaslombo pri Mervarju uživa tudi razvpiti propadli politik (stranka DOM) Bernard Brščič, znan po rasističnih izjavah. Brščič je zaposlen v Elesu že deset let. V svojih izjavah za nekatere medije kot politični komentator med drugim dvomi o holokavstu in zaničuje istospolno usmerjene. Bil je državni sekretar v Janševem kabinetu v času njegove druge vlade, v Elesu pa dela v sektorju za monitoring trga. Njegovo akademsko kariero na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani so ustavile težave pri doktoratu. Za ponovno izvolitev v naziv asistenta namreč ni izpolnjeval pogojev, saj ni pridobil doktorata znanosti. »Brez habilitacije sodelovanje v pedagoškem procesu ni mogoče,« pravijo na ekonomski fakulteti.

Mojmir Ocvirk je na Elesu »koordinator direktorja družbe za korporativno upravljanje«. Ocvirk je bil lastnik agencije Imelda: veljala je za »domačo« firmo LDS

arhiv Reporterja

Še eden od znanih Slovencev dela za Eles – Mojmir Ocvirk. Je »koordinator direktorja družbe za korporativno upravljanje«. Ocvirk je bil lastnik agencije Imelda: veljala je za »domačo« firmo LDS. Tudi prek Imelde naj bi LDS usmerjala tokove denarja. Po besedah poznavalcev so tudi vsakomesečni tokovi denarja iz Elesa do Ocvirka kar izdatni.