Revija Reporter
Slovenija

Kadrovska deratizacija v Murski Soboti zaradi pohlepa po dobičku Pomurskih lekarn

Boris Cipot

11. maj. 2017 10:44 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Na prelomu novega leta sem za Reporter napisal tekst z naslovom Pohlep po dobičku Pomurskih lekarn. Oblastni falangi SD, SMC in Desus v Murski Soboti, na čelu z županom dr. Aleksandrom Jevškom, je hudo šlo v nos, da jim v vseh javnih zavodih še ni uspelo nastaviti svojih direktorjev.

Posebej jim je šel v nos direktor Pomurskih lekarn Ivan Zajc, uspešnega regijskega javnega zavoda, z izdatnim dobičkom ob koncu poslovnega leta. Da bo slej ko prej prišel na vrsto, sem zapisal, kajti Jevšku in njegovemu oprodi, direktorju občinske uprave Srečko Đurovu je od volilnega leta 2014 uspelo na vse poslovodske in nadzorne položaje v javnih zavodih umestiti zdrave sile iz vrst oblastne koalicije SD, SMC, Desus, ZL in romskega svetnika, sicer člana TRS.

Le Pomurske lekarne so ostale še neosvoljiva trdnjava. Za Jevšek Đurove oblastnike je bil Ivan Zajc moteč tudi zato, ker je imel njegov zavod na računu za dobre 4 milijone evrov nerazdeljenega dobička iz poslovanja zadnjih deset let. Jevšek je v svojo občinsko blagajno želel dobiti vsaj polovico denarja, ki bi ga porabil za postavitev Expo drvarnice na obrežju soboškega jezera oziroma gramoznice, kjer je kraljuje gradbinec Pomgrad v lasti tajkuna Stanka Polaniča. Časa za zrušitev Zajca ni bilo dosti, kajti 7. maja letos mu je potekel mandat, zato so v županstvu pljunili v roke. Dozdajšnjega člana, sicer mestnega svetnika SD Dušana Bencika, je v svetu zavoda Pomurske lekarne zamenjal kar direktor občinske uprave Srečko Đurov.

V maniri preverjenih metod partije je po drugih pomurskih občinah, ki imajo svojega predstavnika v svetu Pomurskih lekar, pričel rovariti proti Ivanu Zajcu. Dovolil si je celo izjave, da bodo cvilili kot miši, če ne bodo odrekli soglasja Ivanu Zajcu za še en mandat na čelu Pomurskih lekarn. Bil je namreč edini, ki se je prijavil na javni razpis za direktorja. Navkljub vsem poskusom ustrahovanja, ki ga je Đurov v imenu svojega šefa Jevška zganjal po drugih občinskih svetih, je Ivan Zajc povsod dobil soglasje za nov direktorski mandat, le v Murski Soboti se je zalomilo.

Dan, preden se je Ivanu Zajcu iztekel mandat direktorja, so svetniki mestne občine Murska Sobota odločali o njegovi kandidaturi za nov mandat.

Če ne bi vedel, da smo v letu 2017 in že več kot četrt stoletja živim v parlamentarni in demokratični državi Sloveniji, sem se ob spremljanju seje občinskih svetnikov zgroženo vprašal; se je čas vrnil nazaj v komunistično Jugoslavijo, a spremljam sejo partijskega komiteja!? To, kar so si za govornico privoščili župan Aleksander Jevšek, sicer doktor kriminalistične posmortalne diagnostike, njegov oproda, direktor občinske uprave Srečko Đurov, prva dama soboške SD Brigita Perhavec in njen strankarski kolega Dušan Bencik, bi najkrajše opisal z besedami: «javna diskreditacija in likvidacija Ivana Zajca«!

Ne bom se vprašal, kdo bo vse to plačal, itak vse pade na ramena davkoplačevalcev. Tako odvetniški stroški v primeru Ivana Zajca, kakor tudi zapitek nezakonite odpovedi delovnega razmerja Sabini Gutalj. 

Na njegov račun so natrosili kopico laži in podtikanj, Jevšek je celo svetnikom položil na dušo, da njihov NE kandidaturi Ivana Zajca pomeni zmago pravne države. In to vse pred TV kamerami. Ko je v Zajčev bran stopil nekdanji župan, zdaj svetnik Modre liste Anton Štihec, so kot hijene planili nanj in ga obtoževali, da je v konfliktu interesov, ker da njegova soproga vodi družbo Vitapharm, ki dobavlja zdravila Pomurskim lekarnam.

Toliko demagoške pritlehnosti, kot so si je v svojih nastopih dovolili liderji koalicijske rdeče falange v soboškem mestnem svetu, bi lahko morda našel v Belorusiji, Venezueli ali Severni Koreji. Ivan Zajc je bil že v naprej obsojen na »likvidacijo«! Eksekucijo so izvršili s tajnim glasovanjem, in to na predlog svetnikov SMC. Ti so opozicijskim kolegom zagotavljali, da bodo v primeru tajnega glasovanja podprli Ivana Zajca. Prevara jim je uspela, saj so na tajnem glasovanju glasovali proti. Z rezultatom 10 proti 9 soboška mestna občina Ivanu Zajcu ni izrekla soglasje za nov mandat.

Svet Pomurskih lekarn se je zato 10. maja sestal na izredni seji in Ivana Zajca imenoval za vršilca dolžnosti. To so storili soglasno, pri tem pa odrekli pravico razpravljati odvetniku Klenu Tičarju iz ljubljanske odvetniške pisarne Ulčar in partnerji. Župan Jevšek in direktor Đurov sta z odvetnikom skušala minirati sejo sveta Pomurskih lekarn, a jima ni uspelo. Ivan Zajc je še enkrat v celoti zavrnil obtožbe o nezakonitem poslovanju, saj je že leta 2015 pozval Lekarniško zbornico naj razreši gordijski vozel javnih naročil. Seveda sta ob takšnem razpletu Jevšek in Đurov pohitela s sporočilom za javnost in v njem svet Pomurskih lekarn obtožila nezakonitega imenovanja Ivana Zajca za vršilca dolžnosti direktorja Pomurskih lekarn za največ eno leto.

Verjamem, da Jevšek in Đurov ne bosta mirno spala, saj bosta skušala najti še kakšno možnost, da se znebita Ivana Zajca in za direktorja umestita partiji zvest kader. Spanec jima krati tudi zadnja odločitev mariborskega delovnega sodišča, ki je v sporu pritrdilo nekdanji pravnici v soboški občinski upravi Sabini Gutalj. Da je bila izredna odpoved nezakonita, je ugotovilo sodišče, zato jo mora Srečko Đurov, ki jo je vrgel na cesto, vzeti nazaj v službo, upravičena pa je tudi do 24 plač z obrestmi vred. Njen greh, bila je tesna sodelavka nekdanjega župana Antona Štihca.

Ne bom se vprašal, kdo bo vse to plačal, itak vse pade na ramena davkoplačevalcev. Tako odvetniški stroški v primeru Ivana Zajca, kakor tudi zapitek nezakonite odpovedi delovnega razmerja Sabini Gutalj. In to v občini, kjer župan Aleksander Jevšek in njegov šerif Srečko Đurov prisegata na pravno državo.