rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kadrovanje: Golobičev Pucko nadzornik Elektra Maribor

Deli na:
Kadrovanje: Golobičev Pucko nadzornik Elektra Maribor

Foto: Arhiv Reporterja

Medtem ko premier Miro Cerar modruje o novih obrazih v politiki, na položaje v energetiki svoje kadre nastavlja Gregor Golobič, med njimi tudi najbolj znanega političnega prestopnika Cirila Pucka.

Skupščina Elektra Maribor je sredi decembra v nadzorni svet imenovala tri nove predstavnike delničarjev: poleg Tomaža Orešiča in Mateje Čuk Anžlovar, ki se poklicno ukvarjata z energetiko, tudi Cirila Pucka, nekdanjega politika, znanega po prestopu z desnice na levico po volitvah leta 1996. Takrat so pomladne stranke (SLS, SDS in SKD) dobile natančno polovico poslancev (45), medtem ko relativna zmagovalka LDS ni mogla sestaviti vlade, čeprav so ji podporo zagotovile vse preostale stranke (ZLSD, Desus in SNS) in oba poslanca narodnih manjšin. Poslanec Ciril Pucko, ki je bil v državni zbor izvoljen na listi krščanskih demokratov, je nato prestopil k LDS in tako mandatarju Janezu Drnovšku omogočil 46. glas. Pozneje je LDS vlado sestavila skupaj z SLS in Desusom, Pucko pa je bil na volitvah leta 2000 vnovič izvoljen na listi LDS. Čez štiri leta se je poslovil od parlamenta, LDS je razpadla, Pucko pa se je nato udeležil ustanovnega kongresa stranke Zares.

To niti ni presenetljivo, saj je za njegovo poklicno kariero poskrbel Gregor Golobič. Tako je leta 2008 postal prokurist družbe IG AP, ki sta jo ustanovila Miloš in Marko Urbanija, prvi je večinski lastnik Ultre iz Zagorja, v kateri ima svoj delež tudi Golobič. Verjeti je, da se je tudi zdaj Pucko do položaja v Elektru Maribor prebil izključno zaradi dobrih odnosov z nekdanjim prvakom Zares in ljudi, ki ga obkrožajo. Seveda Pucko ni edini Golobičev kader v tej družbi. Predsednik nadzornega sveta je Tomaž Orešič, predsednik uprave pa je nekdanji dolgoletni politik SD Boris Sovič, ki je bil med drugim tudi mariborski župan. Pucko je nasledil še eno političarko – Andrejo Katič, nekdanjo direktorico velenjske občinske uprave, ki je zdaj podpredsednica državnega zbora iz vrst SD.