Revija Reporter
Slovenija

Južni Korejci zanikajo, da bi za slovenski Bitstamp ponujali 350 milijonov dolarjev

STA

25. apr. 2018 11:23 Osveženo: 16:39 / 25. 4. 2018

Deli na:

Južnokorejski razvijalec računalniških iger Nexon je zanikal, da ga zanima prevzem menjalnice kriptovalut Bistamp, ki sta jo ustanovila Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merlak. Kot poročajo južnokorejski mediji, Nexon Korea po besedah prvega moža Lee Jung-huna "nima nobenega opravka s prevzemom Bitstampa".

Lee je danes pred novinarje stopil na sedežu podjetja v južnokorejskem mestu Pangyo.

"Nobenih načrtov nimamo za povezavo kriptovalut z našim poslom iger," je dejal. To sicer ne pomeni, da Nexona ne zanima tehnologija veriženja podatkovnih blokov (blockchain) pri razvoju iger, je še dodal.

Business Insider je pred tem - ob sklicevanju na dva vira blizu pogovorov - navajal, da je Bitstamp naprodaj in da je Nexon v najboljšem položaju za njen prevzem. Multinacionalka naj bi za Bitstamp ponujala okoli 350 milijonov dolarjev.

Menjalnico Bitstamp, ki je danes zaradi lažjega poslovanja po vsej EU registrirana v Luxembourgu, deluje pa še v Veliki Britaniji in ZDA, sta leta 2011 ustanovila Slovenca Merlak in Kodrič, ki sta tudi po približno tretjinska lastnika. Lani sta zasedla šesto in osmo mesto na lestvici 100 najbogatejših Slovencev, ki jo pripravljajo na časniku Finance.

Južnokorejski Nexon je bil medtem ustanovljen leta 1995, danes pa velja za najpomembnejšega razvijalca računalniških iger v Aziji in se v zadnjem času širi tudi na druga tržišča. Sedež ima v Južni Koreji, hčerinski družbi pa še na Japonskem in v ZDA.

V zadnjem času se širi tudi na področje kriptovalut, saj je septembra lani podjetje za 80 milijonov dolarjev kupilo približno dvetretjinski delež v južnokorejski menjalnici Korbit.

O tem, da se okoli Bitstampa gibljejo snubci in da je v igri za prevzem Nexon, je prvi v Sloveniji poročal časnik Finance, ki danes piše, da je na muhi južnokorejskih investitorjev tudi širše znano slovensko podjetje za oglaševanje in prodajo Studio Moderna, katerega ustanovitelj in večinski lastnik je Sandi Češko, danes pa je med lastniki tudi več ameriških skladov.

Za družbo, ki ima sedež v Zagorju ob Savi, vodi pa jo Duško Kos, naj bi se po pisanju južnokorejskih medijev zanimala družba za nakupe od doma CJ O Shopping, enota južnokorejskega konglomerata CJ Group.

Češko za Finance zadeve ni komentiral, naj bi pa Korejci že izvajali skrbni pregled poslovnih knjig.