Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jutri začetek zbiranja podpisov za referendum o varčevalnem zakonu

Deli na:

Predsednik DZ Gregor Virant je določil rok za zbiranje podpisov pod zahtevo za razpis referenduma o varčevalnem zakonu. Rok bo začel teči v petek, podpise za referendum pa bodo policijski sindikati lahko zbirali do 28. junija. Virant sicer še vedno upa, da bodo policijski sindikati pobudo za referendum v prihodnjih dneh umaknili.

Ker pobudniki referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ niso umaknili pobude, je moral Virant danes razpisati rok za zbiranje podpisov. Kot je dejal v izjavi za javnost, je sicer do zadnjega upal, da mu tega ne bo treba storiti, saj je kazalo, da so policijski sindikati v pogajanjih z vladno stranjo dosegli kompromis.

Doseženi sporazum je sicer po Virantovih besedah reševal številne težave policistov, ne da bi hkrati posegal v dogovor vlade z drugimi sindikati in enotni plačni sistem. Zato obžaluje, da policisti pobude za referendum niso umaknili, in upa, da bodo to storili v prihodnjih dneh.

Pobudo je namreč mogoče umakniti tudi v času, ko že poteka zbiranje podpisov. Če pa pobude ne bodo umaknili in v roku, ki ga je določil Virant, ne bodo zbrali dovolj podpisov, bi bil zakon za uravnoteženje javnih financ lahko uveljavljen že konec junija.

Predsednik DZ je prav tako znova potrdil, da bo državni zbor, če bodo policisti vztrajali pri referendumski zahtevi, na ustavno sodišče vložil zahtevo za ustavno presojo referendumske pobude.

Policijska sindikata sta sicer v sredo z vlado dorekla predlog sporazuma, a se danes do njega še nista dokončno opredelila. V obeh sindikatih naj bi tako dogovore nadaljevali v petek in vnovič preverili stališča pri članstvu. Čeprav bo v petek že začel teči rok za zbiranje podpisov za razpis referenduma, pa tako kampanje za zbiranje podpisov še ni pričakovati.