Revija Reporter
Slovenija

Jutri naj bi se začela sanacija po požaru v Kemisu onesnažene Tojnice

STA

6. avg. 2017 12:59 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Iz potoka Tojnica so v dneh p o požaru izčrpali kubike strupene gošče in namerili izjemno onesnaženje z nevarnimi pesticidi.

Bobo

V ponedeljek naj bi se predvidoma začela sanacija potoka Tojnica, ki jo je hudo onesnažilo gašenje požara v podjetju za predelavo odpadkov Kemis 15. maja letos.

Ali bodo dela dejansko stekla, je sicer odvisno od vremena. Za noč na ponedeljek so namreč napovedana krajevna deževja, začetek del pa je vezan na količino vode v strugi.

Požar, ki je 15. maja v večernih urah izbruhnil v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis na Vrhniki, je uničil del obrata, sicer v lasti velenjskega Gorenja, in prizadel tudi okolje. Dimni oblak je nad širše območje Vrhnike zanesel strupene saje in onesnažil zemljo ter rastlinje. Ljudem na območju so tako svetovali zavreči sadje in zelenjavo, ki je rasla v času požara, kmetje so morali zavreči tudi pokošeno seno in z njim niso smeli hraniti živine.

Še večjo škodo pa so povzročile gasilne vode, ki so se zlivale v potok Tojnica. V potoku so dan po požaru izmerili presežene največje dovoljene koncentracije niklja, kobalta, nekaterih spojin trimetilbenzena, policikličnih aromatskih ogljikovodikov ter brezbarvnega strupenega plina - formaldehida, presežene so bile tudi vrednosti atrazina in nonil-fenola.

Strokovnjaki Agencije RS za okolje (Arso) in inštituta za vode so kmalu ugotovili, da so kemikalije in oljna gošča v delu potoka od Kemisa dalje pomorile ves živelj, usedline pa so se oprijele brežine potoka in rastlinja, ki rase ob vodi. Rezultati analiz so pokazali, da so sedimenti v potoku in brežine trajno onesnaženi.

Arso je v postopku ugotavljanja odgovornosti za sanacijo okoljske škode zaradi požara Kemisu pripisal objektivno odgovornost za sanacijo okoljske škode, na podlagi predloga sanacijskih ukrepov, ki jih je podal Kemis, pa so konec julija izdali pripravljeno delno odločbo, s katero so odredili ukrepe primarne sanacije.

Ta se bo tako začela predvidoma v ponedeljek, odvisno sicer od vremena. Za noč na ponedeljek namreč vremenoslovci napovedujejo krajevne padavine in če bi Tojnica zaradi teh padavin narasla, se bodo dela zamaknila, je za STA pojasnil direktor Kemisa Emil Nanut.

V ponedeljek naj bi sicer predvidoma preusmerili vode Tojnice mimo območja sanacije ter namestili cevovode in črpalke, zajezili zgornje in spodnje točke odseka Tojnice, za katerega je predvideno odstranjevanje sedimenta. Izpustiti nameravajo preostalo vodo iz Tojnice, pred pričetkom del pa bodo v sodelovanju z Ribiško družino Vrhnika iz potoka izlovili ribe.

Po načrtu naj bi v torek predvidoma začeli s sesanjem sedimenta Tojnice in njegovim začasnim skladiščenjem. Zadnji delovni dan izvedbe pa bodo Tojnico spustili nazaj v strugo.

Sanacijska dela bodo potekala vsak dan med 6. in 20. uro, razen prvi dan, ko se bodo po napovedih začela kasneje, med 8. in 10. uro, podjetje pa je o poteku del že obvestilo pristojne institucije.

V podjetju so konec julija ocenili, da bodo stroški sanacije znašali okoli 200.000 evrov.

Kemisov sanacijski program zajema sicer tri faze sanacije, delna odločba Arsa pa obravnava le prvo. Druge faze bodo obravnavane po realizaciji prve faze sanacije, je že ob izdaji odločbe pojasnil Nanut. Z dopolnilno odločbo bo Arso določil sanacijo okoljske škode, povzročene tlom in biotski raznovrstnosti.

Po podatkih, ki so jih nedavno sporočili iz Kemisa, je v požaru ogenj zajel dobrih 871 ton odpadkov. Od tega je zgorelo 201,7 tone odpadkov, dobrih 72 ton jih je bilo nevarnih. Zaradi poškodovane ali staljene embalaže se je razlilo 68,7 tone odpadkov, od tega jih je bilo 36,7 tone nevarnih.