Revija Reporter
Slovenija

Jurša ne ve, kaj bo s poslanci DeSUS, če bo Pivčeva na kongresu spet izvoljena za predsednico

STA

9. sep. 2020 18:46 Osveženo: 18:48 / 09. 9. 2020

Deli na:

Franc Jurša

Bobo

Vodja poslanske skupine Franc Jurša se je Aleksandri Pivec danes zahvalil za odstop, a ji je tudi povedal, da je to storila bistveno prepozno. Za vprašanje, kaj se bo zgodilo s poslansko skupino, ki ji je odrekla podporo, če bo Pivčeva na kongresu ponovno izvoljena, je po Jurševih besedah prezgodaj.

Poslanska skupina, pa tudi predsednik sveta DeSUS Tomaž Gantar, so namreč v primeru, da Pivčeva ostane na čelu stranke, napovedali odhod iz nje.

To, da Pivčeva ne vidi povezave med strankarsko funkcijo in funkcijo ministrice, pa je Jurša pospremil z oceno, da ona ne razume politike. Njena ministrska funkcija je odvisna predvsem od predsednika vlade Janeza Janše, pa tudi od nekaj drugih političnih vplivov, je dejal Jurša, ki pa se o tem še ni pogovarjal z Janšo. Tudi danes po njegovih navedbah niso govorili o ministrski funkciji Pivčeve in o koaliciji.

Po njegovem mnenju namreč strankarsko dogajanje ne vpliva na sodelovanje DeSUS v koaliciji, ki je odvisno od izpolnjevanja programa DeSUS.

Upa, da bodo na kongresu strnili vrste, saj imajo dober potencial in strankarsko mrežo in so lahko stranka, ki bo na vsakih volitvah prišla v DZ.

Pivčeva je z mesta predsednice DeSUS odstopila na današnji seji izvršnega odbora. Prepričana je namreč, da so v stranki šli mimo vseh vseh pravnih standardov, hkrati pa tudi težko pristaja na "takšno pravno dvomljivo delovanje in neke vrste puč, ki se je organiziral v naši stranki".

V DeSUS je namreč završalo zaradi očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je Pivčeva prepletala službene zadeve z zasebnimi. Do tega so bili zelo kritični v poslanski skupini, ki je Pivčevo tudi pozvala k odstopu in predlagala glasovanje o nezaupnici predsednici.

Ob tem so se pojavile številne dileme glede možnosti razrešitve predsednika DeSUS. Medtem ko je del stranke vztrajal pri tem, da to lahko stori tudi svet stranke kot najvišji organ med dvema kongresoma, pa drugi del stranke na čelu s Pivčevo meni, da lahko o vodstvu stranke odločajo le delegati na kongresu.