očala Svet24.si

»Celo življenje sem poslušala, da bom zaradi ...

zdravnik Svet24.si

Ljubljanski zdravnik naj bi "prodajal" cepilna ...

jevgenij-starkov Svet24.si

FOTO: Medved ga je pojedel vpričo prijateljev

violeta bulc-pl005 Reporter.si

Vrnitev nekdanje evropske komisarke: Violeta Bulc ...

20210603-01063348 Necenzurirano

Pred vrati četrti val, Poklukar pa ne da denarja ...

ashton-kutcher, mila-kunis Odkrito.si

Zvezdnika umijeta otroke šele, ko se na njih ...

Lara Koren Nastran in Jaka Nastran Njena.si

Nekdanja slovenska miss tretjič rodila

Slovenija

Jurša in Hršak obupano vabita Zorčiča v Desus, a on je odločen: ne bom kandidiral za predsednika stranke

Deli na:
Jurša in Hršak obupano vabita Zorčiča v Desus, a on je odločen: ne bom kandidiral za predsednika stranke

Igor Zorčič, predsednik DZ - Foto: Matija Sušnik/DZ

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič, sicer nepovezani poslanec, je v včerajšnji oddaji Studio City na TV Slovenija zavrnil možnost, da bi se v soboto pojavil na kongresu stranke Desus in tam kandidiral za predsednika stranke ali kakršno koli drugo funkcijo.

Dodal pa je, da se nepovezani poslanci še niso odločili o svoji politični prihodnosti. Najverjetneje se bodo pridružili eni od politično bližnjih strank, medtem ko je možnost, da bi ustanovili svojo stranko manj verjetna.

Kot je slišati, ni povsem zaprl možnosti, da bi se nepovezani poslanci pridružili stranki Desus, četudi ne bi bil njen predsednik. Za vstop v Desus ga po naših informacijah najbolj nagovarjata vodja poslanske skupine Franc Jurša in poslanec Ivan Hršak.

Zorčič pa naj bi imel največ zadržkov zaradi preostalih dveh poslancev, Roberta Polnarja in Branka Simonoviča, ki zvesto podpirata Janševo vlado, medtem ko je sam zaradi nestrinjanja z vlado skupaj s še dvema poslancema zapustil vladno SMC in se zato pridružil nepovezanim poslancem.Poleg tega je iz glasovanja o razrešitvi Zorčiča kot predsednika DZ razvidno, da sta le dva poslanca oddala neveljavni glasovnici (zelo verjetno sta to bila Jurša in Hršak), kar pomeni, da sta (najmanj) dva poslanca, torej Simonovič in Polnar, glasovala za njegovo razrešitev.

Vse je torej odvisno tudi od izida sobotnega kongresa in dogajanja po njem. Nihče med kandidati za predsednika Desusa nima izrazite prednosti pred ostalima, tako da je izid zelo negotov. Prav tako tudi ni jasno, v katero politično smer bo novi predsednik obrnil stranko.

Skupaj z nepovezanimi poslanci bi poslanska skupina Desus štela osem članov (z izključenim Polnarjem vred), Zorčič pa bi bil lahko za predsednika stranke izvoljen na izrednem kongresu tik pred volitvami. Če se bo stranka popolnoma razsula, pa je jasno, da bo Zorčičeva skupina poiskala kakšno bolj perspektivno stranko, npr. SD, SAB oziroma kakšno novo stranko.

Loading...