bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

Janez Janša Reporter.si

Janez Janša že prejema starostno pokojnino. ...

osijek pm Ekipa24.si

Grozljivka na Hrvaškem: prerešetali so avto ...

poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Je trk realnosti razblinil ...

doncic edwards Ekipa24.si

Velika drama v Dallasu tokrat z nesrečnim koncem ...

Slovenija

Juri: Sodelovanje v Afganistanu ogroža Slovenijo

Deli na:

Ne vidim smisla, da bi Zares še sodeloval v koaliciji, ki ne bi bila sposobna zavzeti jasnega stališča do vprašanja vojne v Afganistanu, je v pogovoru za Mladino dejal poslanec Zares Franco Juri. Tako napoveduje, da če do konca leta ne bodo dobili jasne časovnice o izhodu slovenskih vojakov, bodo vprašanje znova odprli, a bistveno bolj radikalno.

Na pobudo Zares je odbor DZ za zunanjo politiko sklenil, da mora vlada do konca leta predstaviti časovnico in strategijo odhoda iz Afganistana. Kot pojasnjuje Juri, gre za kompromis, ki so ga uskladili znotraj koalicije. "Vojaška strategija v Afganistanu je za zdaj neuspešna," trdi poslanec, po mnenju katerega bi Slovenija lahko bila bolj koristna z drugačno obliko pomoči.

Vpletanje Slovenije v vojno namreč "dviguje tudi prag ogroženosti vseh državljanov Slovenije. Slovenija bo kot država bolj izpostavljena, postala bo država v vojni".

"Moje mnenje je, da bi bilo najboljše, če v Afganistan 14. kontingent sploh ne bi odpotoval. A moramo biti realni, zaveze nam zmanjšujejo manevrski prostor. Prevzeli smo odgovornost in vratolomnih odločitev ni pričakovati. Za nas v Zaresu je pričakovan kompromis, da Slovenija izvede največ, ponavljam, največ štiri rotacije Skupine za mentoriranje in povezovanje" oz. največ do oktobra 2012, trdi Juri. Glede na to, da se je vlada na njihovo vztrajanje zavezala, da bo po končani drugi rotaciji ocenila učinkovitost tega programa in varnostne razmere Afganistana, pa je po njegovem možno tudi, da se odhod uresniči že prej, in sicer čez eno leto.

Poslanec Zares ima tudi občutek, "da se odločitve, ki so strateškega pomena, sprejmejo v tistem delu vojaškega vrha, ki je nedeljivo povezan z Natom". "Tudi ta vlada, ki ima sicer v svojem koalicijskem programu zapisano zavezo, da bo povečala pomen in vlogo parlamenta, je ta parlament prelisičila tako, da je parlamentu povečala vlogo, a le 'razpravljalno', ne pa odločujoče," dodaja.

Parlament bi moral imeti po Jurijevih besedah pri teh vprašanjih odločujočo vlogo. Nekaj poslancev je takšno ureditev pred časom predlagalo z vložitvijo novele zakona, ki jo po Jurijevih besedah podpira tudi predsednik Danilo Türk, vrhovni poveljnik Slovenske vojske.

Na seji vlade se je pojavil predlog sklepa obrambne ministrice, ki je nasprotoval naši pobudi, ampak o njem se niso odločali, mnenja so različna, ministri Zaresa vztrajajo, da vlada predlogu poslancev ne sme nasprotovati, je pojasnil Juri. Ob tem je napovedal, da bodo s pobudo nadaljevali.

"Če je bila Janševa vlada ideološko blizu Georgeu Bushu in je posvojila doktrino preventivne vojne, je popolnoma nesprejemljivo, da naša vlada nadaljuje to pot... Odločanje o ključnih vojaških vprašanjih se dogaja daleč od nas. Za to pa je odgovorna naša politika in ne le ministrica za obrambo," meni poslanec Zaresa.