nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Julija v cestnem prevozu več potnikov

Deli na:
Julija v cestnem prevozu več potnikov

Foto: Bobo

Avtobusi v javnem medkrajevnem in mednarodnem linijskem prevozu so v juliju prepeljali dobrih 879.000 potnikov ali za tri odstotke več kot v juliju 2013, medtem ko so avtobusi v mestnem javnem linijskem prevozu v juliju prepeljali okoli 2,6 milijona potnikov oz. za dva odstotka več kot v istem mesecu prejšnjega leta, kažejo podatki Sursa.

Po drugi strani je bilo v zračnem prevozu in v letališkem prometu prepeljanih manj potnikov kot pred enim letom. Končni podatki o transportu za julij, ki jih je zbral Statistični urad RS (Surs) namreč kažejo, da so letala največjega slovenskega letalskega prevoznika v tem mesecu prepeljala nekaj manj kot 121.000 potnikov ali za tri odstotke manj kot v juliju 2013, opravila pa so nekaj več kot 140 milijonov potniških kilometrov, kar je za dva odstotka manj kot prejšnje leto v istem mesecu.

V letošnjem juliju je z oz. na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana odpotovalo in pripotovalo nekaj manj kot 148.000 potnikov ali za tri odstotke manj kot v juliju 2013.

Je pa bil zato mesečni pretovor blaga v koprskem pristanišču v mesecu juliju do zdaj največji v tem letu, saj so pretovorili nekaj manj kot 1,7 milijona ton blaga ali za 13 odstotkov več od povprečja v prvih sedmih mesecih leta 2014 in za 12 odstotkov več kot v juliju 2013.

Statistika kaže še, da je bilo julija prvič v Sloveniji registriranih 6315 osebnih avtomobilov, od tega 4673 novih. Podatki, iz katerih so izločili vpliv sezone in koledarja, kažejo, da je bilo v letošnjem juliju za devet odstotkov več prvič registriranih novih avtomobilov kot v juniju.

Podatki, iz katerih je bil izločen samo vpliv koledarja, torej števila delovnih dni in praznikov, pa kažejo, da je bilo število prvič registriranih novih osebnih avtomobilov v juliju 2014 za sedem odstotkov višje kot v istem mesecu prejšnjega leta.