Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jožef je z nožem umoril Zdravka, na sodišču pa pravi: Sploh ne vem, za kaj gre

Deli na:
Jožef je z nožem umoril Zdravka, na sodišču pa pravi: Sploh ne vem, za kaj gre

V času dejanja ni bil pod vplivom alkohola. - Foto: Arhiv Svet24

Obtoženi decembrskega umora v Mariboru Jožef Jurič ne priznava krivde, ki se mu očita. Na današnjem predobravnavnem naroku na Okrožnem sodišču v Mariboru je zatrdil, da sploh ne ve, za kaj gre.

Njegov odvetnik je zahteval novo psihiatrično mnenje, a ker zdravniki ocenjujejo, da je sposoben spremljati sojenje, je sodnica izvedla narok.

Tožilstvo 75-letnemu Jožefu Juriču pripisuje, da je 18. decembra lani z nožem zabodel 45-letnega Zdravka  N., ki so ga nato našli mrtvega na dvorišču stanovanjskega objekta na Kettejevi ulici v Mariboru. Dejanje naj bi storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, a še v času, ko je bilo v veljavi poskusno obdobje, ki mu jo je sodišče prisodilo na podlagi predhodne pravnomočne obsodbe zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe in grožnje neki drugi osebi.

Tožilstvo se je tokrat odločilo, da zanj predlaga 20 let zapora, na kar pa obtoženi ni pristal. "Sploh ne vem, za kaj gre," je ponavljal danes v sodni dvorani.


Njegov odvetnik Petja Jenčič je predlagal prekinitev predobravnavnega naroka in vpoklic izvedenca psihiatrične stroke, da oceni spodobnosti Juričevega razumevanja in sodelovanja v postopkih na sodišču.

Sodnica Barbara Nerat je ponovno poklicala na enoto za forenzično psihiatrijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, kjer se priprti Jurič trenutno zdravi. A sta tako vodja te enote Miran Pustoslemšek kot vodja celotnega oddelka za psihiatrijo Jure Koprivšek povedala, da Jurič v bolnišnici "funkcionira optimalno" in celo sodeluje pri različnih aktivnostih, zato oba ocenjujeta, da je povsem procesno sposoben.

Na podlagi tega je Neratova zavrnila predlog obrambe in izvedla preobravnavni narok, začetek sojenja pred petčlanskim sodnim senatom pa napovedala za 27. marec. Takrat naj bi zaslišali več prič, obramba pa je predlagala tudi dopolnitev ali izdelavo novega izvedenskega poročila glede prištevnosti obtoženega in morebitnih vplivov opojnih substanc na njegova dejanja. Prav tako naj bi zaslišali patologa, da pojasni, na kakšen način so bile povzročene vbodne rane, zaradi katerih je žrtev 15 do 30 minut po kaznivem dejanju umrla.

Tožilstvo Juriču, ki naj bi trpel zaradi specifične osebnostne motnje, za katero je med drugim značilno potvarjanje spomina in tudi lažnivost, očita umor na grozovit ali zahrbten način, domnevno iz koristoljubja. Z umorjenim naj bi občasno skupaj zbirala odpadne kovine in jih nato prodajala, čeprav je obtoženi danes na sodišču trdil, da je za priimek pokojnega danes prvič slišal.