atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jožef Horvat se bo vnovič potegoval za poslanca, ker stranka za kandidata ni podprla njegovega sina

Deli na:
Jožef Horvat se bo vnovič potegoval za poslanca, ker stranka za kandidata ni podprla njegovega sina

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat. - Foto: Bobo

»Ker bodo aprilske volitve prelomne, sem se odločil, da grem še po en mandat,« je v intervjuju za portal Siol povedal prvi mož poslancev NSI Jožef Horvat.

»Že pred dobrim letom sem vodstvu stranke napovedal, da bi se v primeru, če bodo volitve redne, želel upokojiti. Čeprav bom, če sem čisto natančen, 40 let delovne dobe imel letos jeseni,« je še dejal in kot razlog za to, da si je premislil, navedel, da ga »vsak dan iz cele Slovenije, še posebej iz Pomurja, kliče vedno več ljudi, tako gospodarstvenikov kot županov, ki pravijo, da so izvedeli, da naj ne bi več kandidiral, in sprašujejo, na koga se bodo lahko potem obračali v zvezi s težavami in projekti, vezanimi na Pomurje.«

Po naših razlogih se je Horvat nameraval umakniti svojemu sinu Mihu Horvatu, ki vodi regionalni odbor NSI za Prekmurje in je tudi član občinskega sveta v Črenšovcih. Mnogi so zaradi njegovega vodenja regionalnega odbora nezadovoljni. Pred dnevi je denimo iz NSI izstopil predsednik strankinega odbora v Gornjih Petrovcih in ravnatelj osnovne šole v Črenšovcih Stanko Čerpnjak, ki naj bi prestopil v Našo deželo Aleksandre Pivec.

»Ta čas v Novi Sloveniji še teče postopek evidentiranja kandidatov za volitve v Državni zbor. Seznanjen sem s sklepi nekaterih občinskih odborov NSi mojega volilnega okraja (Lendava), ki so me postavili na seznam evidentiranih kandidatov, a naj ob tem povem, da sem vodstvu stranke že izrazil namero, da se po izteku sedanjega poslanskega mandata upokojim. Moj sin Miha ni na seznamu evidentiranih kandidatov,« nam je septembra odgovoril Jožef Horvat, ko smo o tem pisali v Reporterju.

Toda po naših informacijah si je močno prizadeval za to, da bi njegov sin vendarle bil kandidat za poslanca, vendar pa se mu v stranki dali vedeti, da poslanska funkcija pač ni dedna. Ko so na novembrskem kongresu NSI predstavili nekatere evidentirane kandidate, med njimi ni bilo ne vodje poslanske skupine ne njegovega sina. Bil pa je neki drugi Jožef Horvat, ki naj bi nastopil v ljubljanski volilni enoti. Takrat smo v Reporterju objavili informacijo, da tudi bolj znani Jožef Horvat ni rekel zadnje besede in da se bo skoraj zagotovo vnovič potegoval za poslanca.

Ob tem je zanimiva še ena zgodba, povezana z Jožefom Horvatom. V času prejšnje vlade je bil zelo kritičen do prvaka SDS Janeza Janše, ko pa je ta prevzel oblast, je diametralno spremenil svoje stališče. Na začetku mandata sedanje vlade je obtožil prejšnjo pod vodstvom Marjana Šarca, da so policisti kar dvajset upogledovali v njegove osebne podatke. Izkazalo se je, da je šlo za druge osebe z istim imenom in priimkom (vseh Jožefom Horvatov v Sloveniji je okoli 180), ki nimajo nobene zveze z vodjo poslanske skupine NSI. Kljub temu se za neutemeljene obtožbe policiji ni niti opravičil.

Razkrivamo: skrivni posvet NSi, na katerem so utišali Ljudmilo Novak

66-letni fizik in informatik je bil prvič za poslanca izvoljen leta 2004, nato pa 2011, 2014 in 2018. Na zadnjih volitvah je v volilnem okraju Lendava prejel 17,55 odstotka glasov, kar je najvišji odstotek med poslanci NSI, za seboj je pustil ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca (15,40 odstotka v Ajdovščini) in predsednika stranke in obrambnega ministra Mateja Tonina (14,62 odstotka v Kamniku). Med drugim je bil tudi podpredsednik stranke in predsednik odbora za zunanjo politiko.  Mandata mu ne bo uspelo skleniti s položajem predsednika državnega zbora, saj vladajoči koaliciji ni uspelo zbrati najmanj 46 glasov za razrešitev Igorja Zorčiča.

Sicer pa se je v zadnjem mandatu najbolj proslavil z najhitrejšim tekom iz poslanskih dvoran, ko je državni zbor konec leta 2020 stresel potres, zaradi česar je dobil vzdevek »Speedy Gonzales.«