prom-dance Svet24.si

Maturantski ples lep spomin, a velik finančni ...

PP 3-feb21 Svet24.si

Zdrava malica ali kosilo regačico, malce ...

780143_072-pop Necenzurirano

Kakšen bi bil Pop TV pod Janšo? Poglejte v ...

brglez han Reporter.si

Ozadje kongresa SD: Kučan proti Hanu, glavna ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Raiven Njena.si

Raiven razgaljena na naslovnici?

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Joveva pisala šefu Appla: odpravite diskriminacijo slovenščine in drugih malih jezikov!

Deli na:
Joveva pisala šefu Appla: odpravite diskriminacijo slovenščine in drugih malih jezikov!

irena joveva - Foto: osebni arhiv

Evropska poslanka Irena Joveva je v pismu izvršnemu direktorju podjetja Apple Timu Cooku pozvala k spremembi pristopa do enotnega digitalnega evropskega trga in k uporabi slovenskega jezika na njihovih napravah in operacijskih sistemih. Podjetje bi spoštovanje do slovenščine lahko razširilo na vse storitve, vsebine in naprave, meni poslanka.

V pismu je namreč Joveva izpostavila, da za razliko od pretočnih vsebin v okviru Apple TV+ preostale storitve, vsebine, naprave in sistemi podjetja Apple niso dostopni v slovenskem jeziku. Zato je pozvala k odpravi diskriminacije do jezikov z manj govorkami in govorci.

Vse akterje, tudi podjetje Apple, k uporabi slovenskega jezika v Sloveniji zavezuje 20. člen zakona o javni rabi slovenščine, ki pravi, da mora "v elektronskih komunikacijskih in kontrolnih napravah biti omogočena izbira slovenščine in upoštevan slovenski črkopis", je zapisala Joveva.

Pismo Joveve Timu Cooku: Ne)uporaba slovenskega jezika na napravah in operacijskih sistemih podjetja Apple

Pri tem je navedla tudi, da je podjetje o kršenju zakonodaje glede slovenskega jezika večkrat opozorila tudi najvišja slovenska znanstvena in umetnostna ustanova - Slovenska akademija znanosti in umetnosti.Kot je še navedla poslanka, naprave in operacijske sisteme podjetja Apple uporabljajo vse generacije slovenske družbe in so tako prikrajšane za celotno uporabniško izkušnjo ter diskriminirane zaradi nezmožnosti uporabe v maternem jeziku.

Podjetje je pozvala, da čim prej in brez izjem uvede možnost izbire slovenskega jezika na svojih napravah in operacijskih sistemih ter ponudi razširitve slovenskega jezika tudi na drugih področjih, kot sta denimo glasovna podpora in sinhronizacija.