sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

fake news mediji lazne novice pf Reporter.si

V slovenskih medijih ostajamo samo še mazohisti, ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

skrito-v-raju, srečanje, oboževalci, igralci, aleja-sky Njena.si

Skrito v raju: Igralci takšne evforije niso ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jerajeva: Interventni zakon v zdravstvu je »še ena gasilska akcija«

Deli na:
Jerajeva: Interventni zakon v zdravstvu je »še ena gasilska akcija«

Foto: Primož Lavre

V SDS ne podpirajo interventnega zakona v zdravstvu, saj je po njihovem mnenju "še ena gasilska akcija, namenjena predvsem polnjenju proračuna". Po besedah poslanke SDS Alenke Jeraj bi zakon podprli le v primeru, če bi se hkrati pogovarjali o tem, kje netransparentno odtekajo milijoni evrov iz zdravstvenega sistema.

"Dokler tega ne uredimo, nima nobenega smisla vlagati v sistem dodatna sredstva, da se bodo še naprej netransparentno porabljala," je dejala Jerajeva na današnji novinarski konferenci. Prepričana je namreč, da bi lahko z dobro organizacijo, enotnim naročanjem zdravil in racionalnim nakupom medicinske opreme zagotovili dovolj sredstev za programe v zdravstvu.

SDS se zdi ideja, da se prispevki za obvezno zdravstveno zavarovanje vplačujejo enakomernejše, v osnovi dobrodošla, vendar pa ne v primeru, ko vlada že z drugimi ukrepi dodatno obremenjuje različne kategorije zavarovancev.

Tako Jerajeva opozarja na povišanje prispevka za samostojne podjetnike, hkrati pa je to kategorijo vlada že obremenila z višjim davkom na dodano vrednost, podražitvijo vinjet, davkom na nepremičnine itd. Prav tako država preko subvencij spodbuja podjetništvo, sedaj pa bo ta denar preko višjega prispevka pobrala nazaj, je izpostavila.

Povišuje se tudi prispevek za zavarovance, ki si prispevek vplačujejo sami. V to kategorijo spadajo tudi mladi po 26. letu, ravno v tej kategoriji pa je, kot opozarja poslanka SDS, največ brezposelnih. V to kategorijo spadajo tudi mladi, ki študirajo dolgoletne študije, kot je medicina. Tako vlada z višjim prispevkom obremenjuje tiste, ki že tako ali tako nimajo, opozarja. Ker jih lahko večina študira le s pomočjo staršev, to po mnenju Jerajeve pomeni, da vlada želi dodatno obremeniti starše.

Poslanka ocenjuje, da se iz naslova uvedbe prispevka za avtorske pogodbe v zdravstveno blagajno ne bo steklo toliko prihodkov, kot to predvideva vlada, saj bodo ljudje verjetno našli drug način za izplačilo honorarja in se bodo tako izognili plačevanju prispevka.

Jerajeva tudi opozarja, da se z novelo odpravlja pravica do spremstva oz. povračila stroškov, če zavarovana oseba uveljavlja pravico do pregleda in preiskave v tujini.

V SDS sicer podpirajo tiste dele novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerimi se prenaša direktiva o čezmejnem zdravstvu v slovenski pravni red ter s katerimi se odpravljajo nepravilnosti glede razdelitve dobičkov prostovoljnih zavarovalnic, na kar je opominjala tudi Evropska komisija.

Kot je dejala, so nasprotovali tudi nujnemu postopku sprejemanja zakona, saj zagovarjajo socialni dialog.

Poslanci bodo interventni zakon v zdravstvu obravnavali predvidoma v petek.