Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jerajeva: Če bi Janševa vlada ostala, bi bili krivci za bančno luknjo kaznovani

Deli na:
Jerajeva: Če bi Janševa vlada ostala, bi bili krivci za bančno luknjo kaznovani

Foto: Primož Lavre

Stranka SDS ponuja vladi sodelovanje v upanju, da bo pripravila konkretne ukrepe za izhod iz krize, je danes na novinarski konferenci poudarila podpredsednica stranke Alenka Jeraj. Po njenih besedah je SDS pripravljena sodelovati, očitno pa ni pripravljenosti pri drugih. "Če želijo sodelovati z nami, pričakujemo kakšno povabilo," je dodala.

Jerajeva je napovedala, da bo SDS podpirala dobre vladne predloge in ukrepe, ki bodo prispevali h gospodarski rasti, pravičnosti in novim delovnim mestom. Pri tem je kritično ocenila, da se vlada namesto z vprašanjem, kako iziti iz krize, ukvarja z menjavami na vodilnih mestih.

"Lahko rečemo, da gledamo kadrovski cunami, čeprav je ta izraz čudežno izginil iz medijskega poročanja," je dejala Jerajeva. Spomnila je, da je SDS v času vodenja vlade opoziciji vselej ponudila sodelovanje v obliki partnerstva za razvoj. Glede kandidata za gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je izrazila upanje, da bo prebral tudi program SDS.

Jerajeva je Počivalška tudi pozvala, naj prisluhne pobudam, ki so jih izrekli na dnevih slovenske obrti. Od novega ministra SDS pričakuje predvsem razbremenitev gospodarstva in odpravo birokratskih ovir, ki dušijo podjetniške pobude, ter da bo čim prej ponudil konkretne ukrepe.

Jerajeva se je dotaknila tudi sobotnega kongresa NSi. Novi stari predsednici stranke Ljudmili Novak je čestitala in ji zaželela uspešno delo. Po besedah Jerajeve pa se je na kongresu pokazalo, da slaba tretjina delegatov kritično ocenjuje delovanje vodstva NSi, predvsem v tistih delih, kjer je bila kritična tudi SDS.

Če se NSi v odnosu do SDS počuti nesamostojna in nesvobodna, je to njen problem, je opozorila Jerajeva. Po njenih besedah programa SDS in NSi vendarle izhajata iz enakih vrednot in gre za sorodni stranki. Na vprašanje o morebitni ustanovitvi nove stranke na desnici, pa je odgovorila, da je v politiki vedno prostor za še koga.

"Vendar se je v zadnjih letih izkazalo, da nove stranke niso tudi nujno doprinos h kvaliteti," je dodala podpredsednica SDS. Po njenih beseda ni težava ustanoviti stranko, veliko težje je preživeti.

Jerajeva je znova izrazila pričakovanje, da bo ustavno sodišče čim prej odločilo o pritožbi, ki jo je v zadevi Patria vložil predsednik SDS Janez Janša, in odpravilo po njenem mnenju krivično zaporno kazen.

Spomnila je tudi na 25. obletnico ustanovitve Demosa, ki so jo zaznamovali v preteklem tednu. Izrazila je obžalovanje, da so javni mediji kljub odločilni Demosovi vlogi v osamosvojitvi in demokratizaciji Slovenije namenili tako malo pozornosti.

Objavljamo še sporočilo SDS:

Na redni tedenski novinarski konferenci Slovenske demokratske stranke je tokrat nastopila podpredsednica Alenka Jeraj. Spomnila je, da v teh dneh praznujemo 25. obletnico ustanovitve Demosa. »V teh dneh bi pričakovali arhivske posnetke teh izjemnih in neponovljivih trenutkov nastajanja naše države, predstavitve tega obdobja, predstavitve dela DEMOS-a in njegovih poslancev, dokumentarni film na RTV o očetu naroda, dr. Jožetu Pučniku, ki se je kljub preganjanju v nekdanjem režimu vrnil v svojo domovino s poslanstvom, da jo osvobodi totalitarnih verig in jo demokratizira,« je poudarila podpredsednica.

Prehod v samostojno Slovenijo pa, kot ugotavlja, ni spremenil družbe: »Marsikaj je ostalo tako, kot je bilo, zato lahko rečemo, da tranzicija ni uspela. Nismo odpravili in nismo premagali starih vzorcev razmišljanja, nismo decentralizirali države in nismo razbili monopolov, nismo kaznovali kršiteljev človekovih pravic, ostajamo ujetniki totalitarne misli.«

Tudi zaradi tega je morala Slovenija po besedah Alenke Jeraj že drugič sanirati banke. »Če bi sistem deloval, bi po prvi sanaciji krivci odgovarjali. Vloženih je bilo veliko ovadb za divje lastninjenje in nepregledne bančne kredite s strani takratne direktorice SDK Romane Logar, a se ni zgodilo nič. Pravosodje je zatajilo in tako omogočilo že drugo izropanje bank, posledično pa tudi povzročilo velike težave gospodarstvu. Sodstvo nosi velik del odgovornosti za današnje težave gospodarstva,« ugotavlja Jerajeva.

»Da bi tokratna sanacija potekala drugače, je druga Janševa vlada v letu 2012 predlagala ustanovitev DUTB, po vzoru nekaterih drugih držav. K sodelovanju smo povabili tudi takratno opozicijo, Pozitivno Slovenijo in Alenko Bratušek, ki pa so večini predlogov nasprotovali. Po spremembi vlade pa so idejo prevzeli, vendar jo sfižili, tako kot ostale pripravljene predloge. Če bi ostala vlada Janeza Janše, bi krivci za bančno luknjo odgovarjali in bili kaznovani. Žal se to ni zgodilo, kljub dokazom. Iz vodstva DUTB je bil umaknjen Andrej Šircelj, tako da opozicija ni mogla opravljati nadzora, kar bi bilo normalno, vlada Alenke Bratušek je nastavila svojega človeka,« je bila kritična podpredsednica SDS.

Dotaknila se je tudi razvoja dogodkov v procesu Patria: »Ustavno sodišče je pritrdilo, da so bile Janezu Janši kršene človekove pravice in da mora Vrhovno sodišče na prvem mestu zagotoviti spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin in sanirati kršitve človekovih pravic. Ker Vrhovno sodišče tega ni storilo, pričakujemo, da bo to storilo Ustavno sodišče.«

Povedala je še, da je poslanska skupina SDS pripravila in vložila predlog zakona, ki določa, da se zagotovi plačilo za vse oblike pripravništva tako, da se dosedanje volontersko pripravništvo nadomesti s sistemskim ukrepom za zaposlovanje pripravnikov.

Ob zaključku je poudarila: »Pričakujemo in ponujamo sodelovanje vladi Mira Cerarja v upanju, da pripravljajo konkretne ukrepe za izhod iz krize, dvig zaposlenosti in nova delovna mesta. Zaenkrat še nič od tega nismo videli.« Bodočemu novemu gospodarskemu ministru je predlagala, da prisluhne predlogom gospodarstva in prebere program SDS Za gospodarsko rast, pravičnost in nova delovna mesta.