Revija Reporter
Slovenija

Jelka Godec in Rado Pezdir v Gorici o zlorabah v zdravstvu in gospodarskem kriminalu (FOTO)

Reporter

27. jul. 2018 15:48 Osveženo: 15:56 / 27. 7. 2018

Deli na:

Zlorabe v slovenskem javnem zdravstvu, milijardna bančna luknja, slabe prakse na področju podeljevanja kreditov in preplačana medicinska oprema.

Vse to je bilo v ospredju včerajšnjega večera v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici, ki sta ga oblikovala predsednica državnozborske preiskovalne komisije za žilne opornice Jelka Godec ter ekonomist in član treh državnozborskih preiskovalnih komisij Rado Pezdir. Večer, ki se ga je udeležilo precejšnje število ljudi, sta v sklopu niza »Večeri pod lipami« priredila Kulturni center Lojze Bratuž in krožek za družbeno-politična vprašanja Anton Gregorčič v sodelovanju z revijo Reporter

Sogovornika sta najprej uokvirila sedanje politično stanje v Sloveniji. Prikazala sta svoje poglede na sestavljanje koalicije v luči vedno novih afer v javnem zdravstvu (otroška srčna kirurgija) in prodaje NLB. Sledil je nekoliko podrobnejši pregled njunega dela v preiskovalnih komisijah s prikazi nekaterih odmevnejših primerov, ki sta jih obravnavala.

Posebej sta se zaustavila pri primeru goriške družbe KB 1909, ki je v likvidacijskem postopku. Goriški finančni holding je bil namreč do leta 2015 lastnik družbe Mark Medical, najpomembnejšega (celo monopolnega) dobavitelja preplačanih žilnih opornic. Hkrati je bil KB 1909 povezan tudi z NLB. Največja slovenska banka je bila namreč med delničarji goriškega holdinga, ta pa je s hčerinskimi firmami NLB (predvsem Interfinanz Zürich) imela precejšnje poslovne stike.