duša Dobra karma

Ob smrti bo z vsemi nami samo ena sopotnica ...

grizli-medved_wiki Svet24.si

Medved raztrgal vodiča, kasneje se je pognal še ...

milan kucan Reporter.si

Kučan šokiral z izjavo: »Treba je verjeti ...

boris johnson1 Svet24.si

Boris Johnson obljubil tableto proti covidu

janez pogorelec pl2 Necenzurirano

Vplivni član NSi zaradi Janše ostal brez funkcije

padajoče .. Odkrito.si

Ni več smešno!

miran rudan Njena.si

Miran Rudan zaradi razmerja z 20 let mlajšo ...

Slovenija

Jelinčičeva vrnitev v Janšev objem: vedno gre tja, kjer je denar

Deli na:
Jelinčičeva vrnitev v Janšev objem: vedno gre tja, kjer je denar

Zmago Jelinčič - Foto: Primož Lavre

»Dejansko nam je takrat omogočil preživetje Zmago Jelinčič s svojo stranko,« se Marjan Šarec v intervjuju za to številko Reporterja spominja zadnjih mesecev svoje vlade. »Seveda bi tudi jaz lahko vlekel voz naprej z Zmagom Jelinčičem, saj je bil navsezadnje zaslužen za to, da smo lahko izglasovali proračun in Angeliko Mlinar, toda sam na tak način nisem hotel delati. Država postane oziroma lahko postane talka. SNS ne gre ravno skupaj z levo sredino. Zaradi tega me je tudi Levica takrat močno napadla, da nam Zmago Jelinčič omogoča vladanje.«

Prvak SNS kljub svoji preroškosti na začetku mandata ni pričakoval, da bo že nekaj dni po objavi »cenika« odstopil premier Marjan Šarec in da se bo oblikovala nova vladna koalicija. Nekaj časa je kuhal zamero do Janše, ki mu je »ukradel« poslanko, zlasti po neposrečenem tvitu Vinka Gorenaka, ki je med tistimi, ki klečijo na koruzi pred Janševimi vrati, »v sanjah« videl tudi Jelinčiča. »Ne nameravam klečati na koruzi pred vrati kogarkoli,« se je odzval Jelinčič, ki je zavrnil pogovore z Janšo o novi vladi. Toda pred glasovanjem o njegovem mandatarstvu ni razkril kart, češ da je glasovanje tajno. Je pa njegov poslanec Ivanuša napovedal svojo podporo Janši. Prav tako so 13. marca vsi poslanci SNS podprli Janševo vlado.

Jelinčič je tako še enkrat zamenjal plašč in se vrnil v Janšev objem. Tako je s poslancema narodnih manjšin podpisal sporazum o sodelovanju z vladajočo koalicijo, SNS ni podprla interpelacije zoper ministra Zdravka Počivalška, prav tako je glasoval proti razrešitvi ministra Aleša Hojsa, en njegov poslanec se je vzdržal, tretji pa je manjkal. Septembra je SNS podprla proračun za leto 2021 (Jelinčič je takrat manjkal), novembra pa proračun za leto 2022. Prav tako se ni pridružil rušiteljem Janševe vlade iz KUL, poslanci SNS podobno kot SDS in NSI niso dvignili glasovnic pred glasovanjem o konstruktivni nezaupnici.Pričakovati je, da bo Jelinčič podpisal še en sporazum, ki ga ponuja Janša, ter da bo podpiral njegovo vlado do konca mandata. Po izstopu Desusa ima Janševa vladna koalicija 41 poslancev SDS, NSI in SMC, skupaj z Robertom Polnarjem, obema poslancema narodnih manjšin in tremi poslanci SNS pa 47, ob čemer lahko računa še na občasno podporo političnih »dvoživk« iz Desusa.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...