jernej tozon Dobra karma

Napoved: do poletja 2023 se bo Čuku Jerneju ...

PinkBlackGreen_FINAL Svet24.si

RAZKRITO: S tem telefonom boste dobili največ za ...

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 1. junija

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

sabina-mlakar Njena.si

Sabina Mlakar: 'Našla sem ljubezen svojega ...

Slovenija

Jelinčiča zanimajo kosovske nosečnice v Kranju

Deli na:

Zmago Jelinčič sprašuje ministra Ivana Svetlika o povečanem številu Albank, ki rodijo v Kranjski porodnišnici. Kosovske nosečnice naj bi sklenile le osnovno zdravstveno zavarovanje, nato pa se kmalu po porodu vrnejo nazaj na Kosovo.

Zmago Jelinčič sprašuje ministra Ivana Svetlika o povečanem številu Albank, ki rodijo v Kranjski porodnišnici. Kosovske nosečnice naj bi sklenile le osnovno zdravstveno zavarovanje, nato pa se kmalu po porodu vrnejo nazaj na Kosovo.

JELINČIČEVO PISNO POSLANSKO VPRAŠANJE MINISTRU ZA DELO, DRUŽINO IN SOCIALNE ZADEVE REPUBLIKE SLOVENIJE OBJAVLJAMO V CELOTI

 

V Poslansko skupino SNS smo prejeli pismo, kjer nas državljan opozarja na precejšen porast nosečnic iz Kosova, katere v visoki nosečnosti prihajajo v Republiko Slovenijo, tu preživijo preostali čas nosečnosti, so pod stalno zdravniško kontrolo, opravijo vse nosečniške preiskave, v Republiki Sloveniji pa tudi rodijo. Večina se jih kmalu po porodu vrne nazaj na Kosovo. Še posebej se je porast kosovskih nosečnic in porodnic zvišal v zadnjih letih v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo v Kranju.

 

Po informacijah, ki smo jih prejeli, kosovske nosečnice v Republiki Sloveniji sklenejo le osnovno zdravstveno zavarovanje. V preostanku nosečnosti in ob samem porodu pa izkoristijo vse socialne in druge bonitete (denarne pomoči in ostale ugodnosti).

 

Ministra za delo, družino, socialne zadeve in invalide sprašujem, zakaj Republika Slovenija brez omejitev dopušča poleg vseh zdravstvenih uslug, tudi koriščenje tako imenovanih socialnih bonitet (paket za novorojenčka, porodniški dopust za očeta) tudi tujcem?

 

V času gospodarske in finančne krize ter visokega proračunskega primanjkljaja, namreč ne bi bilo odveč temeljito preverjati status posameznih tujcev v Republiki Sloveniji in omejiti financiranje takih in podobnih situacij! Dejstvo je, da Republika Slovenija velikodušno skrbi za tujce, namesto, da bi v prvi vrsti v polnosti omogočila uresničevanje socialnih in drugih pravic državljanom Republike Slovenije, ki so tisti, ki dejansko tudi plačujejo socialne in druge prispevke!

loading...
Loading...