Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

Vesna Šošterič (2) Svet24.si

Razvpita resničnostna zvezdnica išče moškega

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

Slovenija

Jelinčič ovaja vse po vrsti

Deli na:

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je zaradi suma dajanja podkupnine kazensko ovadil predsednico LDS Katarino Kresal in ministra za pravosodje Aleša Zalarja. Premieru Borutu Pahorju so namreč na svetu LDS ponudili korist oz. obstoj v koaliciji, če izpolni njihove zahteve. Po ocenah Jelinčiča gre za identične očitke, zaradi katerih so aretirali njega.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je zaradi suma dajanja podkupnine kazensko ovadil predsednico LDS Katarino Kresal in ministra za pravosodje Aleša Zalarja. Premieru Borutu Pahorju so namreč na svetu LDS ponudili korist oz. obstoj v koaliciji, če izpolni njihove zahteve. Po ocenah Jelinčiča gre za identične očitke, zaradi katerih so aretirali njega.

Svet LDS je 6. aprila predsedniku vlade zagrozil z izstopom iz koalicije, če ta ne bo izpolnil treh zahtev stranke. Ta je njihove zahteve izpolnil, "kar kaže, da je sprejel podkupnino, ki sta mu jo ponudila Kresalova in Zalar. Gre za dajanje in jemanje podkupnine", je na današnji novinarski konferenci v DZ pojasnil Jelinčič.

Po njegovih besedah gre za identično zadevo, kot se je njemu očitala v primeru gradnje letalskega muzeja. Tedaj so mu namreč odvzeli prostost zaradi suma podkupovanja v zameno za glasove pri interpelaciji tedanjega ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika. Prav zato pričakuje enake postopke pristojnih organov kot v njegovem primeru in vložitev kazenske ovadbe s strani policije po uradni dolžnosti.

"Če smo enaki pred zakonom, pričakujem, da bodo Kresalovi in Zalarju odvzeli prostost, opravili hišne preiskave ter ju odpeljali v preiskovalni zapor," je dejal. Pri tem ne izključuje tudi možnosti ovadbe premiera Pahorja, ki je v tem primeru igral enako vlogo, kot jo je Pogačnik, ki je kasneje tudi odstopil.

Kazensko ovadbo Jelinčič vlaga na podlagi 262. člena kazenskega zakonika. Ta določa, da kdor uradni osebi ali javnemu uslužbencu obljubi, ponudi ali da nagrado, darilo ali kakšno drugo korist zanjo ali za koga drugega, da bi v mejah svojih pravic opravila uradno dejanje, ki bi ga sicer morala ali smela opraviti,... se kaznuje z zaporom od šest mesecev do treh let.

Premier Pahor je zahteve LDS izpolnil, s pogojevanjem pa so mu osumljeni ponudili drugo korist, da bi ta v mejah svojih pravic drugače uporabil svoj položaj, je še dejal Jelinčič.

V torek je sicer vložil kazensko ovadbo zoper vodjo kriminalistov na Policijski upravi Koper Deana Juriča zaradi protipravnega odvzema prostosti, neupravičenega prisluškovanja in zlorabe uradnega položaja. Prvak SNS je namreč prepričan, da so mu prostost v DZ 9. marca odvzeli protipravno.

Delovanje LDS je po njegovih besedah usmerjeno k prevzemu oblasti, pri tem pa se Kresalova "trudi, da ne bi prišle v javnost zadeve v zvezi z afero bulmastifi". "Živimo v državi, v kateri pravo ne velja nič, tudi ne demokracija, v kolikor to ni prirejeno stranki LDS," meni Jelinčič.

Prepričan je, da "LDS ne sodi v parlament in ne sodi v demokratični ustroj družbe". To zadevo bo, kot napoveduje, odprl tudi na Svetu Evrope.

loading...
Loading...