favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jelinčič ovaja vse po vrsti

Deli na:

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je zaradi suma dajanja podkupnine kazensko ovadil predsednico LDS Katarino Kresal in ministra za pravosodje Aleša Zalarja. Premieru Borutu Pahorju so namreč na svetu LDS ponudili korist oz. obstoj v koaliciji, če izpolni njihove zahteve. Po ocenah Jelinčiča gre za identične očitke, zaradi katerih so aretirali njega.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je zaradi suma dajanja podkupnine kazensko ovadil predsednico LDS Katarino Kresal in ministra za pravosodje Aleša Zalarja. Premieru Borutu Pahorju so namreč na svetu LDS ponudili korist oz. obstoj v koaliciji, če izpolni njihove zahteve. Po ocenah Jelinčiča gre za identične očitke, zaradi katerih so aretirali njega.

Svet LDS je 6. aprila predsedniku vlade zagrozil z izstopom iz koalicije, če ta ne bo izpolnil treh zahtev stranke. Ta je njihove zahteve izpolnil, "kar kaže, da je sprejel podkupnino, ki sta mu jo ponudila Kresalova in Zalar. Gre za dajanje in jemanje podkupnine", je na današnji novinarski konferenci v DZ pojasnil Jelinčič.

Po njegovih besedah gre za identično zadevo, kot se je njemu očitala v primeru gradnje letalskega muzeja. Tedaj so mu namreč odvzeli prostost zaradi suma podkupovanja v zameno za glasove pri interpelaciji tedanjega ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika. Prav zato pričakuje enake postopke pristojnih organov kot v njegovem primeru in vložitev kazenske ovadbe s strani policije po uradni dolžnosti.

"Če smo enaki pred zakonom, pričakujem, da bodo Kresalovi in Zalarju odvzeli prostost, opravili hišne preiskave ter ju odpeljali v preiskovalni zapor," je dejal. Pri tem ne izključuje tudi možnosti ovadbe premiera Pahorja, ki je v tem primeru igral enako vlogo, kot jo je Pogačnik, ki je kasneje tudi odstopil.

Kazensko ovadbo Jelinčič vlaga na podlagi 262. člena kazenskega zakonika. Ta določa, da kdor uradni osebi ali javnemu uslužbencu obljubi, ponudi ali da nagrado, darilo ali kakšno drugo korist zanjo ali za koga drugega, da bi v mejah svojih pravic opravila uradno dejanje, ki bi ga sicer morala ali smela opraviti,... se kaznuje z zaporom od šest mesecev do treh let.

Premier Pahor je zahteve LDS izpolnil, s pogojevanjem pa so mu osumljeni ponudili drugo korist, da bi ta v mejah svojih pravic drugače uporabil svoj položaj, je še dejal Jelinčič.

V torek je sicer vložil kazensko ovadbo zoper vodjo kriminalistov na Policijski upravi Koper Deana Juriča zaradi protipravnega odvzema prostosti, neupravičenega prisluškovanja in zlorabe uradnega položaja. Prvak SNS je namreč prepričan, da so mu prostost v DZ 9. marca odvzeli protipravno.

Delovanje LDS je po njegovih besedah usmerjeno k prevzemu oblasti, pri tem pa se Kresalova "trudi, da ne bi prišle v javnost zadeve v zvezi z afero bulmastifi". "Živimo v državi, v kateri pravo ne velja nič, tudi ne demokracija, v kolikor to ni prirejeno stranki LDS," meni Jelinčič.

Prepričan je, da "LDS ne sodi v parlament in ne sodi v demokratični ustroj družbe". To zadevo bo, kot napoveduje, odprl tudi na Svetu Evrope.