DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

Janez Janša Necenzurirano

Janša si pripenja zasluge, a nam je v resnici ...

eva irgl anze logar m24 Reporter.si

Trojanska konja Anže Logar in Eva Irgl bosta do ...

rok kronaveter Ekipa24.si

Brez zadržkov! Odpisani Kronaveter tudi o sporni ...

Indira Ekić navdušila z drzno obleko Njena.si

Indira Ekić navdušila z drzno obleko

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jelinčič o Janši in Tajvanu: Takšne napake bodo škodovale Sloveniji in njenemu gospodarstvu

Deli na:
Jelinčič o Janši in Tajvanu: Takšne napake bodo škodovale Sloveniji in njenemu gospodarstvu

Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. - Foto: Primož Lavre

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je danes ostro obsodil izjave premierja Janeza Janše glede Tajvana in Kitajske ter jih označil za napako. Poudaril je, da je Kitajska glavni akter v mednarodni skupnosti, za Slovenijo pa tudi pomemben gospodarski partner.

"Mislim, da je gospod Janša naredil veliko napako s tem, da je Tajvan razglasil kot glavno izhodišče za gospodarske posle," je na novinarsko vprašanje odgovoril Jelinčič.

Opozoril je na pomen Kitajske kot ključnega akterja v mednarodni skupnosti, "še posebej sedaj, ko se povezuje z Rusijo, Indijo ter celotno azijsko regijo z namenom postati nekakšen nasprotni pol ZDA".

"Takšne napake bodo škodovale Sloveniji in njenemu gospodarstvu. Predvsem pa se takšnih odločitev ne sprejema na vrat na nos, četudi smo s tem ugodili ZDA," je dodal.


Premier Janša je namreč v ponedeljek v pogovoru za indijsko televizijo razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o izmenjavi predstavništev. Hkrati je bil zelo kritičen do Kitajske zaradi prepočasnega obveščanja o grožnji koronavirusa.

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so izjave slovenskega premierja glede Tajvana že obsodili in jih označili za nevarne.

Prihodnji petek bo sicer o Janševih izjavah na zahtevo koalicije KUL razpravljal zunanjepolitični odbor DZ. Predlagatelji seje menijo, da bi lahko imele Janševe izjave dolgoročne posledice na odnose z azijskimi državami in so v neskladju z dolgoročno strategijo slovenske zunanje politike.

Zaradi Janševih izjavo so nekatera slovenska podjetja, ki delujejo na kitajskem trgu, že prejela odzive partnerjev. Kot so v četrtek pojasnili v Slovensko-kitajskem poslovnem svetu, ki deluje pri Gospodarski zbornici Slovenije, prihaja do preklicev pogodb in tudi do izstopov iz dogovorjenih naložb.