sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Je Vebru odklenkalo? Za njim trdno stoji le še SD

Deli na:
Je Vebru odklenkalo? Za njim trdno stoji le še SD

Foto: Bobo

SD je osamljena v nedvoumni podpori Janku Vebru, je pokazalo včerajšnje soočenje predstavnikov parlamentarnih strank na Tarči. Tudi v koalicijskih SMC in DeSUS namreč priznavajo, da dvomi v pravilnost Vebrovih ravnanj obstajajo. Odločitev o njegovi ministrski usodi prepuščajo premierju Miru Cerarju, pred katerim pa je težka naloga.

Svoja mnenja so včeraj v oddaji Tarča na TV Slovenija soočili Boris Koprivnikar (SMC), Jože Tanko (SDS), Tomaž Gantar (DeSUS), Dejan Židan (SD), Ljudmila Novak (NSi), Luka Mesec (ZL) in Alenka Bratušek (ZaAB).

Glede ravnanj ministra za obrambo Janka Vebra, ki je varnostno-obveščevalni službi (OVS) ministrstva za obrambo naročil analizo posledic privatizacije Telekoma, je Židan vnovič poudaril, da so prepričani, da je Veber naredil, kar mora - varoval je državo.

A drugi temu niso povsem prikimali. Poleg znanih stališč SDS in NSi, da je Veber prekoračil svoja pooblastila, saj OVS v skladu zakonom o obrambi za to ni pristojna, je dvome v zakonitost Vebrovih ravnanj izrazil tudi Koprivnikar, sicer minister za javno upravo. Poudaril je, da dvomi obstajajo tako glede pooblastil (kdo je dolžan izvajati varnostne posege in v kakšnem obsegu), kot tudi glede Vebrovih argumentov za naročilo analize, saj za zagotavljanje varnosti podatkov ni potrebno lastništvo linij. "Vsak lastnik telekomunikacijskega podjetja je zakonsko dolžan zagotavljati kritično infrastrukturo, ki jo opredeljuje zakon, pod pogoji, ki jih predpiše država. In zakonska norma se ne spreminja zaradi spremembe lastnika," je dodal.

Gantar pa je ocenil, da je Veber kot izkušen politik ravnal dokaj lahkomiselno in da bo imel Cerar kar nekaj težav s tem, glede na to, da je merila etičnosti postavil visoko.

Koprivnikar in Novakova sta se strinjala, da se Veber v pojasnjevanjih zapleta.

Židan in Koprivnikar sta se sicer ob tem strinjala, da ne gre za vprašanje ali Veber ali ne, pač pa za to, ali je nekdo iz vlade ravnal zakonito ali ne. Novakova pa je ob tem dejala, da je en minister nadomestljiv, pod vprašajem pa je verodostojnost in ugled predsednika vlade.

Bratuškova se je spraševala, kako to, da nje kot predsednice vlade ni nihče opozoril, če obstaja grožnja za državno varnost. Mesec pa je dejal, da ta razprava zamegljuje pravi problem. To je po njegovem mnenju, da podjetja z že potrjenega seznama 15 podjetij ne bodo podvržena analizi, potrebni za ostala podjetja, umeščena v strategijo upravljanja z državnim premoženjem.

Če Veber ne bo odšel z ministrske funkcije, pa bosta SDS in NSi vložili zoper njega interpelacijo. Tanko je ob tem zatrdil, da je v ozadju zaustavitev privatizacije Telekoma, kar je Židan zanikal.

O tem, ali bi to lahko pomenilo izstop SD iz vlade, je Židan dejal, da "obstaja velika možnost, da bomo partnerji naslednja tri leta, obstaja pa tudi možnost, da bo kdo drug partner". Bratuškova je sicer dejala, da se z njimi o morebitnem vstopu v vlado ni pogovarjal še nihče. "Cerar je enkrat o sodelovanju z ZaAB že povedal mnenje, če si bo premislil, bo dal ponudbo na mizo in bomo videli," je še dodala.