stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Je rešitev za Cimos prišla še pravočasno?

Deli na:
Je rešitev za Cimos prišla še pravočasno?

Foto: Primož Lavre

Danes se izteka se rok za izpolnitev odložnih pogojev, ki jih je za nakup, nujen za obstoj Cimosa, postavil italijanski sklad Palladio Finanziaria.

V ponedeljek je sicer padla rešitev za glavni odložni pogoj, to je vprašanje dolga Cimosa na Hrvaškem, ki naj bi bila danes usklajena še protokolarno.

Slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić sta se v ponedeljek na Otočcu dogovorila, da bo terjatve do Cimosa od hrvaške Agencije za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB) odkupila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) - po kakšni ceni, še ni znano.

Hrvaška stran naj bi glede na sporazum po današnji uskladitvi protokola odstopila od tožbe, tako da Cimosovem kupcu ne bodo grozili morebitni stroški in obveznosti iz tega naslova. Pri tožbi DAB proti Cimosu gre sicer za terjatev, ki sega v 90. leta minulega stoletja, ko je Cimos pri Riječki banki najel 20 milijonov evrov posojila, po propadu banke pa jih je prevzela DAB, hrvaška slaba banka.

V DUTB dogovora zaenkrat ne komentirajo, uprava Cimosa naj bi se odzvala danes.

Italijanski kupci so minuli teden DUTB, ki je vodila prodajni postopek, uradno obvestili, da bodo v primeru, da dogovora glede dolga na Hrvaškem ne bo, odstopili od posla. Če do prodaje Cimosa ne bo prišlo, bodo ogroženi novi posli in delovna mesta 4000 zaposlenih, je v ponedeljek opozorilo vodstvo podjetja.