cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Je res sodnikova kršitev ustavnih pravic brez sankcij?

Deli na:
Je res sodnikova kršitev ustavnih pravic brez sankcij?

To je vprašanje, ki se postavlja ob branju Delovih pisem bralcev, ki negativno ocenjujejo delo sodnikov, ker naj bi slabo delali in poljubno tolmačili zakone ter odločali po svoji nazorski pripadnosti. Predvsem ne drži splošno prepričanje, da sodniki za slabo ali celo nezakonito delo ne odgovarjajo.

Po drugem odstavku 132. člena Ustave RS lahko državni zbor na predlog sodnega sveta razreši sodnika, če ta pri opravljanju sodniške funkcije krši ustavo ali huje krši zakon. To določilo ni podrobneje razčlenjeno v 83. členu zakona o sodniški službi (ZSS), po katerem lahko sodnik odgovarja vsaj disciplinsko. Vendar so naloge sodnega sveta jasne, kako naj ravna v takih primerih: dolžan je spremljati delo sodnikov in ukrepati. Med kršitve Ustave RS spadajo tudi primeri, ko sodnik pri odločanju krši z ustavo varovane strankine človekove pravice in temeljne svoboščine. Te kršitve so lahko zelo hude, če imajo npr. za posledico odvzem prostosti s priporom ali zaporno kaznijo.

Če ustavno sodišče med postopkom ugotovi, da so razsojajoča sodišča kršila strankine človekove pravice ali temeljne svoboščine, mora biti taka njegova ugotovitev tehtna podlaga za ukrepanje sodnega sveta. Tudi si ni mogoče predstavljati, da vlada. v državi pravni red, če bi sodili celo na najvišjem (tj. Vrhovnem) ali pa na ustavnem sodišču sodniki, ki pri sojenju nadaljujejo navedene kršitve.

Argumentacijo za navedeni sklep je posledično najti tudi v tretjem odstavku 8. člena ZSS, po katerem ne izpolnjujejo pogojev za izvolitev v sodniško funkcijo sodniki, ki so sodili ali odločali v preiskovalnih in sodnih postopkih, v katerih so bile s sodbo kršene temeljne človekove pravice in svoboščine. Kadar so odločitve sodišč sprejete v senatih, ni mogoče ocenjevati (teže) odgovornosti posameznih članov, če ni razvidno, kako je kateri glasoval.

Ta pomanjkljivost bi se lahko odpravila s tako rešitvijo, kot velja za ustavne sodnike: možnost obrazložitve glasu proti. Teža odgovornosti za sprejeto odločitev je lahko različna. Ta je predvsem na sodniku poročevalcu in predsedniku senata, ki morata podrobno poznati zadevo. Za premik k večpravnosti v državi je torej treba zahtevati in doseči; da sodišča oziroma sodniki spoštujejo Ustavo RS in zakone, in če jih pri odločanju ne, da se jih tudi razreši.