Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Je Pivčeva pečena? Ob poslancih ji je hrbet obrnil še ministrski kolega, Janša pa pravi, naj o njej odloči stranka sama

Deli na:
Je Pivčeva pečena? Ob poslancih ji je hrbet obrnil še ministrski kolega, Janša pa pravi, naj o njej odloči stranka sama

Aleksandra Pivec - Foto: Bobo

Poziv poslanske skupine k odstopu predsednice DeSUS Aleksandre Pivec je bil po mnenju predsednika sveta stranke Tomaža Gantarja prava odločitev. Opozicijski LMŠ in Levica sta jo pozvali tudi k odstopu z mesta kmetijske ministrice. Premier Janez Janša pa je na Twitterju navedel, da mora stranka sama odločati o svojem vodstvu in programu.

"Žal o razmerah znotraj stranke, njenem vodenju in spornem ravnanju predsednice že predolgo javno razpravljamo in škodujemo ugledu stranke," ugotavlja Gantar, ki bo sejo sveta bo sklical do 25. avgusta. Po njegovem mnenju bi bil odstop Pivčeve časten izhod "ob znanih obremenjujočih ugotovitvah, ki jih ni uspela ovreči".

Poslanska skupina DeSUS je Pivčevo, ki stranko vodi od januarskega kongresa, po očitkih v medijih zaradi nejasnosti pri plačilih ob gostovanjih po Sloveniji namreč v ponedeljek pozvala k takojšnjemu in nepreklicnemu odstopu. Če tega ne bo storila, predlagajo svetu stranke, da ji izreče nezaupnico. Poslanci so enotni in Pivčevi očitajo, da je DeSUS pod njenim vodstvom postala stranka afer.

Pivčeva je na novinarski konferenci, ki je bila v ponedeljek neposredno po njenem srečanju s poslansko skupino, dejala, da je za odločitev o tem, ali bo pozivu poslancev k odstopu sledila ali ne, še prezgodaj. Meni, da je treba prej razmisliti o tem, kaj je najboljše za stranko. Na novinarski konferenci so napovedali, da bo vodstvo stranke še ta teden zahtevalo pogovor s poslansko skupino o prihodnosti stranke.

A za zdaj ni jasno, če se bo kdo od poslancev sploh odzval povabilu na srečanje z vodstvom, ki naj bi bilo v petek. Vodja poslanske skupine Franc Jurša je za STA povedal, da ne, ker odhaja na dopust, za druge poslance pa še ne more z gotovostjo povedati. Tudi poslanec Branko Simonovič se sestanka ne bo udeležil, je potrdil za STA. Enako je za nekatere medije povedal Robert Polnar.

Pivčeva se sicer raznih očitkov tudi znotraj stranke otepa že nekaj časa, enotne podpore poslanske skupine pa ni imela niti na januarskem kongresu, na katerem je premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca.

Jurša je sicer v ponedeljek zvečer s stanjem v stranki seznanil premierja Janeza Janšo. Kot je dejal za STA, ga je seznanil s tem, da se v stranki ukvarjajo "s predsednico stranke in ne ministrico ali koalicijo".

Tudi Janša se je strinjal s tem, da gre za vprašanje, ki ga morajo razrešiti znotraj stranke. "Stranka mora sama preko članstva in izvoljenih organov odločati o svojem vodstvu in programu. Če je res samostojna, na podlagi dejstev in ne zaradi pozivov ali režij pristranskih medijev pod vplivom drugih strank in ozadij," je premier včeraj zapisal na družbenem omrežju Twitter. Dodaja še, da to "loči demokratično suvereno stranko od satelita".

Pivčeva se je pod plazom očitkov sicer znašla zaradi nejasnosti glede plačil gostovanj, na katerih je bila kot ministrica. Tako iz opozicijskih vrst prihajajo tudi pozivi k odstopu z mesta ministrice. K temu sta jo pozvali opozicijski LMŠ in Levica, če tega ne bo storila, pa kot možnost vidijo tudi interpelacijo.


"Kar se je zgodilo, jasno kaže, kaj je ministrici za storiti. Edino, kar ji preostane, je to, da odstopi sama. Vse, kar se je do sedaj nabiralo, in to, da ji je lastna poslanska skupina odrekla podporo, je nek izplen dogodkov, ki kažejo na to, da ni več sposobna opravljati svoje funkcije," je v izjavi za medije povedal poslanec LMŠ Nik Prebil.

Če ministrica ne bo odstopila sama, bodo v LMŠ uporabili vse "vse elemente, ki jih v demokratični družbi lahko, da tak minister ne bo več minister", dodaja Prebil. O interpelaciji ministrice so se v stranki že pogovarjali, a z drugimi opozicijskimi strankami še niso sedli za skupno mizo.

"Vidimo, kako arogantna postaja ta vlada in kako se v bistvu tudi drugi koalicijski partnerji navzemajo teh navad ter arogance največje stranke, se pravi SDS," pa je dodal vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec. V SD in SAB včeraj dogajanja v DeSUS niso komentirali, v SNS pa zahteve po odstopu ocenjujejo kot pretirane.

Prvak SNS Zmago Jelinčič pa dogajanje ocenjuje kot "totalen nesmisel". Upa, da članstvo DeSUS ne bo popustilo pritiskom, ki po njegovi oceni ne odražajo stališča celotne poslanske skupine. "V kolikor se bodo poslanci DeSUS odločili proti Pivčevi, bo stranka DeSUS ne samo izginila, ampak zgnila. Vse te pozicije bo pobrala Bratuškova," meni Jelinčič.

Vendarle pa tudi politični analitiki ugotavljajo, da Pivčeva ne more ostati na čelu DeSUS, težko pa bo ohranila tudi funkcijo ministrice za kmetijstvo. Igor Pribac, Rok Čakš in Andraž Zorko ob odmevnem sporu v DeSUS ugotavljajo, da je ta stranka res v težkem položaju in na robu preživetja.

Glavni urednik portala Domovina Rok Čakš ugotavlja, da so se v DeSUS ob tem, ko je predsednica pod hudim medijskim pritiskom, stranka pa izgublja podporo javnosti, znašli v precepu, kako preživeti. "Poslanska skupina in predsednik sveta Tomaž Gantar so ocenili, da je njihov obstanek oz. obstanek stranke v politiki bolj verjeten brez Pivčeve kot z njo. Del vodstva stranke okoli Pivčeve je drugačnega mnenja, zato je spor tako močno javno eskaliral," je za STA dogajanje v DeSUS ocenil Čakš.

Tudi Andraž Zorko iz Valicona ocenjuje, da bo Pivčeva težko ostala na mestu predsednice in ministrice. Če nima zaupanja poslancev, ne more biti predsednica, ministrica pa po njegovem mnenju ne more ostati, ker ji očitajo zlorabo položaja pri plačilih ob gostovanjih po Sloveniji.

To, da je izgubila zaupanje poslancev in dela članstva, je po njegovem mnenju sicer bolj posledica neodziva Pivčeve na sama dejanja, kot pa dejanj samih. "Izkušen politik bi to rešil v 24 urah, ona pa je odšla na počitnice," je spomnil Zorko in dodal, da je to sodu izbilo dno.

Tudi izredni profesor na ljubljanski Filozofski fakulteti Igor Pribac opozarja na sam videz nekoruptivnosti v politiki. "Pivčeva se tega ni zavedala dovolj. Ne toliko sama dejanja, ampak način, kako je to javno prezentirala, je njeno javno podobo nepopravljivo omadeževal. V tem smislu je politično iztrošena," je za STA ocenil Pribac.