Revija Reporter
Slovenija

Je Iza Login želela postati prva ženska predsednica Slovenije?

Igor Kršinar

23. dec. 2017 6:00 Osveženo: 6:39 / 23. 12. 2017

Deli na:

Iza Login

Profimedia

Najbogatejša Slovenka Iza Login naj bi po naših virih imela zelo visoke politične ambicije. Tako smo slišali, da je želela kandidirati za predsednico Slovenijo na letošnjih volitvah.

Ker pa so ankete, ki naj bi jih zanjo opravljali v krogih nekdanje stranke Zares, kazale zelo slabe rezultate, se potem za kandidaturo ni odločila.

Da ima Loginova politične ambicije, ni nič novega. Na lokalnih volitvah leta 2010 se je potegovala za občinsko svetnico v občini Preddvor, a ni bila izvoljena. V svoji volilni enoti je prejela 64 glasov oziroma 8,4 odstotka. Stranka za razvoj krajevnih skupnosti, na listi katere je nastopila, je sicer zmagala, njen predsednik Miran Zadnikar pa je z 82,49 odstotki postal župan že v prvem krogu.

Toda Iza Login ne bi zgolj reševala občine Preddvor ali države Slovenije, temveč kar ves svet. V intervjuju za Sobotno prilogo Dela oktobra letos je vsa prizadeta razlagala, kako sta bila z možem Samom maja lani povabljena kot govorca na dvodnevnem srečanju poslovnih in političnih voditeljev držav jugovzhodne Evrope, nato pa je zmanjkalo časa, da bi lahko njen mož razložil njuno videnje kritičnosti stanja Zemlje.

In kakšen je politični programe gospe Ize? »Recimo obdavčenje letalskih poletov, ki imajo največje izpuste toplogrednih plinov; če bi se to zgodilo, bi bili prisiljeni iskati tehnološke rešitve za manjše onesnaževanje, tako se pa nič ni zgodilo že petdeset let. Obdavčiti bi morali meso, mesnopridelovalna industrija je drugi največji onesnaževalec na planetu, kar zadeva emisije toplogrednih plinov. Meso je v supermarketu skoraj cenejše od korenja, je v tem kakšna logika?«