Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Je Dora Žebot slutila, da Veno Taufer o njej poroča Udbi?

Deli na:
Je Dora Žebot slutila, da Veno Taufer o njej poroča Udbi?

Udbi je o sodelavcih na BBC poročal tudi Veno Taufer s kodnim imenom Filozof - Foto: Bobo

Sodniki ne morejo spremeniti dejstva, da je Veno Taufer pred desetletji Udbi poročal o svojih sodelavcih v slovenski redakciji BBC v Londonu.

V primeru književnika Vena Tauferja, za katerega dokumenti iz Arhiva RS dokazujejo, da je sodeloval z Udbo, je pomembna še ena izpoved. Pred dvema mesecema je v 96. letu starosti umrla londonska Slovenka Dora Žebot, ki je po koncu vojne iz Slovenije prebegnila na Zahod in pozneje skupaj s svojim možem Dragom Lavrenčičem delala v slovenski redakciji v medijski hiši BBC v Londonu.

Ob smrti Žebotove je o njej v Večeru objavila nekrolog novinarka Darka Zvonar Predan. Bila je zavedna Slovenka, hči predvojnega mariborskega podžupana Franja Žebota. Njen brat, ekonomist dr. Ciril Žebot, ki je žal umrl še pred demokratizacijo in osamosvojitvijo, je bil eden od pomembnih slovenskih disidentov. Živel je v ZDA in si prizadeval za svobodo v domovini. Zaradi tega je bil še posebno trn v peti zloglasne politične policije Udba oziroma SDV.

Toda Udbo je zelo zanimalo tudi dogajanje v slovenskem uredništvu na BBC v Londonu, in sicer med Slovenci v Veliki Britaniji. O tem jim je drage volje poročal nekdanji odgovorni urednik Dela Mitja Meršol, kar so razkrili ohranjeni dokumenti SDV. Toda ni bil edini, Udbi je o sodelavcih na BBC poročal tudi Veno Taufer s kodnim imenom Filozof.

Kot je zapisala Predanova v Večeru, je Žebotova pri sebi v Londonu gostila številne znane Slovence – pisatelje, politike, novinarje, tudi tiste, za katere je slutila ali morda celo vedela, da so jih iz domovine poslali vohuniti. Seveda je s kom po kakšnem bridkem razočaranju tudi prekinila stike.

V oddaji Pričevalci avtorja Jožeta Možine na TVS je Žebotova pred tremi leti med drugim govorila o aferi Meršol, ki je potrdila, da so številni »prijatelji« iz Slovenije, tudi kolegi iz redakcije, zbirali podatke za Udbo. Je že v času, ko je bil Taufer na BBC, slutila, da poroča o svojih sodelavcih, tudi o njej in možu?

Njene besede dodatno kažejo, da je kolumnist Reporterja Boštjan M. Turk upravičeno pisal o Tauferjevem sodelovanju z SDV. Kljub temu ga je slovensko sodstvo zaradi teh člankov nedavno obsodilo, ker naj bi posegel v Tauferjevo čast in dobro ime, in mu naložilo plačilo 11 tisoč evrov odškodnine. Zadeva je zdaj na vrhovnem sodišču.