sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

skrito-v-raju Njena.si

Markov oče skupaj z gledalci izvedel skrivnost ...

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jazbec: V Sloveniji je treba nujno spremeniti miselni vzorec

Deli na:
Jazbec: V Sloveniji je treba nujno spremeniti miselni vzorec

Foto: Bobo

V Sloveniji je treba po prepričanju guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca nujno spremeniti miselni vzorec pri upravljanju gospodarstva in države. Zaradi predolgega odlašanja z nujnimi ukrepi so se tveganja za slovensko gospodarstvo zelo povečala, a Jazbec je vseeno optimističen, da bodo ključni akterji znali ustrezno ukrepati.

Jazbec je svoje predavanje z naslovom Slovenija - izzivi in rešitve, ki ga je včeraj v Ljubljani organiziral Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije, začel z ugotovitvijo, da se to, kar se trenutno dogaja v Sloveniji, dogaja po naši lastni krivdi, zato za nastale razmere ne bi smeli kriviti nikogar od zunaj.

Guverner je prepričan, da želijo Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) in drugi evropski partnerji Sloveniji pomagati. Po njegovih izkušnjah z evropskimi sogovorniki Slovenije nihče ne sili v program pomoči, saj si nihče ne želi nove države, ki bi za reševanje svojih težav morala zaprositi za evropsko pomoč.

Sam je tako mnenja, da ima ECB podpira aktivnosti, ki jih izvajajo slovenske oblasti. Sporočilo vseh naj bi bilo, da naj skuša Slovenija svoje probleme rešiti sama.

Je pa Jazbec še enkrat jasno povedal, da je Slovenija del EU in območja evra, in to po lastni izbiri. Zato mora spoštovati skupna pravila, pa čeprav je včasih to težko.

Guverner obžaluje, da ni Slovenija po vzoru večine drugih držav za sanacijo razmer v bankah ukrepala v prvem valu finančno-gospodarske krize, ko pravila reševanja bank še niso bila tako dorečena. Danes so ta pravila bistveno strožja in z vsakim dodatnim odlašanjem ukrepanja postajajo še ostrejša. Ob tem je Jazbec spomnil, da je ta strožja pravila za pomoč bankam Slovenija sooblikovala tudi sama.

Ob tem je opozoril na izjemno visok delež bank v državni lasti v Sloveniji. Višjega ima na svetu samo osem držav, gre pa za države, kot so Indija, Kuba, Irak in Kostarika.

V Bruslju in Frankfurtu tako slovenski predstavniki po Jazbečevih besedah vedno dobivajo očitke, da ima Slovenija na voljo drugo možnost, to je privatizirati banke.

A glede na trenutno stanje, ko je država svojo vlogo v okviru postopkov reševanja še okrepila, je edini način, da se banke sanira s sredstvi davkoplačevalcev in pri tem podvrže strogim evropskim pravilom. V okviru teh trenutno potekajo tudi neodvisni pregledi slovenskih bank.

A Jazbeca ni toliko strah za luknjo, ki jo bodo razkrili pregledi bank, saj se tudi v najslabšem scenariju zadolženost Slovenije ne bo povzpela nad povprečje v območju evra. Ključno se mu zdi vprašanje, ali bo Slovenija uspela zagotoviti pogoje za višjo rast v naslednjih letih. Če ne bo, je vsak evro za sanacijo izgubljen.

Guverner pravi, da je slovenske težave moč rešiti s sklopom treh ukrepov. Prvi je sanacija bank. Drugi je konsolidacija javnih financ, ki bo omogočil vzdržno financiranje vseh izdatkov, tako da ne bo več dodatnega zadolževanja. Tretji sklop pa je vprašanje politične podpore tem ukrepom.

Predvsem pa je treba po njegovem prepričanju spremeniti miselni vzorec pri upravljanju z gospodarstvom in državo. V Sloveniji si je treba, tako Jazbec, priznati, da do zdaj na tem področju nismo bili uspešni, prepogosto pa smo zviška gledali na dogajanje v drugih državah in menili, da znamo bolje od njih.

V Sloveniji se je po guvernerjevih besedah igralo igrice čakanja, skrivalnic in zatiranja prinašalcev slabih novic, zdaj pa bi si morali vsi v družbi priznati, da je bil vzorec nevzdržen in da ga je treba spremeniti.

Prihodnji tedni bodo za Slovenijo ključni, je še enkrat opozoril Jazbec, ki pa kljub nakopičenim težavam ostaja optimist. Ocenjuje namreč, da lahko država zdaj razmeroma hitro nadoknadi zamujeno, njena majhnost in prožnost pa ji omogoča, da na krilih zunanjega okolja hitro doseže preobrat.

Guverner meni, da je zavedanje dozorelo in da je bilo zaradi odlašanja dovolj časa, da v Sloveniji ugotovimo, kaj moramo storiti. Prve pozitivne znake že vidi in verjame v sposobnost Slovenije, da težave reši sama.

Pri tem pa si želi, da bi raje najprej rešili težave in se šele nato ukvarjali z iskanjem krivcev. Do zdaj se je namreč na žalost počelo obratno. V vsakem primeru pa Banka Slovenije sodeluje s tožilstvom, Nacionalnim preiskovalnim uradom in protikorupcijsko komisijo pri razčiščevanju sumov kaznivih dejanj v bančnem sistemu.

Jazbec upa, da bodo nekateri primeri doživeli epilog, kar bo imelo pozitiven demonstracijski učinek. Ne more pa Banka Slovenije delovati v nasprotju z zakonodajo in za objavo bančnih podatkov je treba spremeniti zakonodajo. V tem primeru pa bi bili res edinstveni v svetu, je še dejal.