Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Javni sektor nezadovoljen, stavka se zdi neizbežna

Deli na:

Predstavniki vlade, sindikatov javnega sektorja in koalicijskih poslanskih skupin so se dan pred izredno sejo DZ, na kateri bodo obravnavali spremembe plačnega zakona, znova sestali na neformalnih pogovorih in se pogovarjali o možnostih za zbližanje stališč. A do novih rešitev za zdaj niso prišli, tako da bo DZ predlog po vsej verjetnosti sprejel.

Predstavniki vlade, sindikatov javnega sektorja in koalicijskih poslanskih skupin so se dan pred izredno sejo DZ, na kateri bodo obravnavali spremembe plačnega zakona, znova sestali na neformalnih pogovorih in se pogovarjali o možnostih za zbližanje stališč. A do novih rešitev za zdaj niso prišli, tako da bo DZ predlog po vsej verjetnosti sprejel.

Kot je za STA pojasnila vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem, so se vodje poslanskih skupin danes sestali tako s predstavniki vlade kot s predstavniki sindikatov javnega sektorja. Po njenih besedah so preverjali, kakšne so še možnosti, da bi še pred obravnavo novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju uskladili stališča. Kot pravi, so stvari za zdaj pustili še odprte, čeprav kakšnih novih rešitev ali pogajalskih zbližanj niso zaznali.

Po mnenju Zalokar Oražmove je zelo malo možnosti, da bi med stranema še prišlo do uskladitve. Koalicijski poslanci se bodo sicer o svojem ravnanju glede omenjenega zakona dogovorili v torek pred sejo.

Po besedah Janeza Posedija, vodje pogajalske skupine dela sindikatov, ki za 27. september napovedujejo stavko, je poslance zanimalo, ali na njihovi strani obstaja volja, da bi stvari dorekli, in kolikšne so možnosti za to. Nekega zaključka, ki bi ga navdal z upanjem, ni bilo, pravi Posedi. A dodaja, da pa ni nič izključeno.

Posedi je bil na sestanek povabljen, na njem pa so bili tudi vodja drugega dela sindikatov Branimir Štrukelj, ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs in predstavnik ministrstva za finance. Kakšen je bil namen sestanka, ne more govoriti, predvideva pa, da so želeli poslanci istočasno slišati vse vpletene strani, saj imajo sedaj "oni težavo na mizi".

Sicer pa je Posedi, kot je povedal za STA, danes ponovno pojasnil, da je zanje način urejanja, kot ga predvidevajo spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, nesprejemljiv. Dodal je še, da so že minuli teden svoja stališča predstavljali v poslanskih skupinah, v torek pa imajo še sestanek v poslanski skupini Zares.


Vlada naj bi sicer do torka preučila še mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe in morda k predlogu pripravila še kakšno dopolnilo.

Zakonodajno-pravna služba (ZPS) sicer v svojem mnenju opozarja na nejasnost predlagane ureditve. Predlog namreč kot veljavni kvorum za potrditev kolektivne pogodbe oziroma njenih sprememb določa večino reprezentativnih sindikatov, ki predstavljajo vsaj štiri različne dejavnosti.

Če pa ta pogoj ne bi bil izpolnjen, pa bi bile spremembe veljavne tudi, če jih bodo podpisali sindikati, ki zastopajo vsaj 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju iz vsaj štirih dejavnosti. Po mnenju ZPS gre za podvajanje določb, ki naj bi določile rešitve glede istega vprašanja, predlog pa je vprašljiv tudi z vidika jasnosti.

ZPS opozarja tudi na predlagani način za ugotavljanja števila članov sindikata, ki predvideva, da naj bi se v ta namen ministrstvu predložile pristopne izjave članov posameznih sindikatov. Ker pa je članstvo v sindikatu občutljiv osebni podatek, ZPS meni, da je predlagana rešitev sporna.

Poleg tega bodo predlagane spremembe zakona vplivale tudi na izid tekočih postopkov spreminjanja kolektivne pogodbe, še opozarja ZPS. Z vidika pravne varnosti je zato treba takšno rešitev ponovno pretehtati v povezavi z njenim učinkovanjem na že začete postopke, ki v času uveljavitve zakona še niso bili zaključeni, je še zapisano v mnenju ZPS.