GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Jarc zavrnil odgovornost

Deli na:

Nekdanji kmetijski minister in zdajšnji slovenski veleposlanik v Londonu Iztok Jarc je danes zavrnil namige, ki afero z bulmastifi povezujejo tudi z njegovim vodenjem ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Jarc je bil na čelu ministrstva v času od marca 2007 do novembra 2008, ko ga je nasledil Milan Pogačnik.

Nekdanji kmetijski minister in zdajšnji slovenski veleposlanik v Londonu Iztok Jarc je danes zavrnil namige, ki afero z bulmastifi povezujejo tudi z njegovim vodenjem ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Jarc je bil na čelu ministrstva v času od marca 2007 do novembra 2008, ko ga je nasledil Milan Pogačnik.

"Tragedijo, ki se je zgodila, obžalujem, vendar zanjo nisem odgovoren. Preverljivi dejstvi sta, da psi v času mojega mandata niso bili vrnjeni lastniku in da so bili ves čas zaprti v zavetišču, kjer niso ogrožali nikogar," je zapisal Jarc. Zato omenjene namige doživlja in zavrača kot neutemeljene poskuse preusmerjanja pozornosti nanj.

"Sam zaradi trenutnega položaja oziroma distance ne morem sodelovati v javni razpravi, saj nimam dostopa do dokumentacije, ki bi mi omogočila rekonstrukcijo postopkov, vodenih na ministrstvu, niti nimam ustreznega stika z aktualnimi dogajanji okoli tega," še pravi in dodaja, da se je v času vodenja ministrstva zavzemal za to, da je delo ministrstva potekalo zakonito in v skladu z mnenji strokovnih služb.

Tednik Mladina je pisal, da se je potem, ko je veterinarski inšpektor odredil usmrtitev bulmastifov zaradi napada iz leta 2006, leta 2008 neposredno vmešal tedanji kmetijski minister Iztok Jarc, sicer imenovan iz kvote SDS. To je Mladina podprla z objavo elektronskega sporočila z dne 22. februarja 2008, v katerem pravnica veterinarske uprave Polona Cankar vodstvu veterinarske uprave in inšpektorju navaja izrecno željo ministra Jarca, "da se ponovno prouči možnost, da bi psi za vedno ostali v zavetišču in lastniki plačevali stroške nastanitve in da se glede tega mi dogovorimo z zavetiščem."

Trije bulmastifi so 2. februarja napadli in ubili svojega lastnika Saša Baričeviča. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega Stanislava Megliča. Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in nameščeni v zavetišče, v kasnejših letih so v zvezi z njihovo usodo odločale tri izvedenske komisije.

Splet pravnih postopkov se je nato iztekel z vrnitvijo vseh treh psov lastniku, pri čemer naj bi pri postopkih odločanja vračanja psov prihajalo do napak, zato sta opozicijski SLS in SDS vložili interpelacijo zoper kmetijskega ministra. V njej mu med drugim očitajo objektivno odgovornost zaradi kršitev oziroma nespoštovanja več členov ustave in suma povzročitve kaznivega dejanja, to je povzročitve splošne nevarnosti.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo svoj odgovor na interpelacijo predstavil na četrtkovi seji vlade, po kateri naj bi bil njegov odgovor na voljo tudi javnosti.