Steven Bouquet Svet24.si

Ubil devet mačk in jih sedem poškodoval. Sedel ...

kitajska, covid-19, koronavirus, nandžing Svet24.si

Nov izbruh na Kitajskem, največji po Wuhanu

Esther Digley Svet24.si

Pogrešana je bila od lanskega novembra. Našli so...

borut pahor-pl1 Reporter.si

Bodo redne volitve že aprila? Pahor lahko pohiti ...

20161021-00734717 Necenzurirano

Janševi na veliko zaposlujejo v Sovi in višajo ...

Mary Ashford Barbara Forrest mysteriesunsolved Odkrito.si

Srhljiva podobnost nepojasnjenih umorov - z ...

Boštjan Gombač 1 Odkrito.si

BOŠTJAN GOMBAČ: "Občutek imam, da smo zgolj ...

Slovenija

Janši je za pravosodnega ministra dovolj dober vsakdo, ki ga njegovi koalicijski partnerji poberejo s ceste

Deli na:
Janši je za pravosodnega ministra dovolj dober vsakdo, ki ga njegovi koalicijski partnerji poberejo s ceste

Novi pravosodni minister Marjan Dikaučič - Foto: DZ/Matej Grah

Poslanci državnega zbora so za novega pravosodnega ministra v Janševi vladi imenovali Marjana Dikaučiča. Imel je premalo izkušenj za direktorja zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, prav tako ni izpolnjeval pogojev za notarja. Za stečajnega upravitelja ima dovolj izkušenj, saj je eno izmed podjetij, ki jih je vodil, šlo v stečaj, drugo pa je bilo brez premoženja, kapitala in prihodkov.

Slovenska javnost zanj ni slišala, vse dokler ga ni za novega pravosodnega ministra predlagal prvak SMC Zdravko Počivalšek, premier Janez Janša pa ob očitnem kadrovskem primanjkljaju sprejel z odprtimi rokami. Za pravosodnega ministra v njegovi vladi je, kot kaže, dovolj dober vsakdo, ki ga njegovi koalicijski partnerji poberejo s ceste. Prav tako ni bila vprašljiva njegova potrditev v državnem zboru, saj večino poslancev pa bolj kot lasten ugled zanima dolžina njihovega mandata.

Svojčas so položaj pravosodnega ministra v Sloveniji zasedali ljudje z velikim ugledom in visokimi strokovnimi kompetencami. Spomnimo se nekaterih: profesor prava Rajko Pirnat v Demosovi vladi, državna tožilka Barbara Brezigar v Bajukovi vladi, prav tako državna tožilka Zdenka Cerar v Ropovi vladi, profesor prava in nekdanji predsednik ustavnega sodišča Lovro Šturm v prvi Janševi vladi, nekdanji predsednik sodišča Aleš Zalar v Pahorjevi vladi, profesor prava Senko Pličanič v drugi Janševi vladi, nekdanji predsednik KPK Goran Klemenčič v Cerarjevi vladi.


V Drnovškovih vladah sta bili pravosodna ministra odvetnika Miha Kozinc in Tomaž Marušič, v zadnji nekdanji varuh človekovih pravic Ivan Bizjak, ki bil po mandatu izbran za generalnega direktorja evropskega direktorata za notranjo politiko in pravosodje, kar je najvišji položaj v evropski administraciji takoj za evropskim komisarjem. Tudi zadnji pravosodni ministrici sta imeli izkušnje: Andreja Katič je vodila občinsko upravo Velenje, Lilijana Kozlovič pa upravno enoto Koper.

Po njenem odhodu sta v vladi ostali le še dve ministrici, ampak ključni problem je v tem, da smo dobili najmanj kompetentnega pravosodnega ministra v zgodovini. Ko se je skupaj z Desusom poslovil takratni minister za zdravje, zdravnik Tomaž Gantar, ga je nasledil takratni prvi mož ljubljanskega kliničnega centra Janez Poklukar.

Novi pravosodni minister predstavlja vso kadrovsko bedo stranke SMC, ki bo glede na nizko javno podporo po volitvah bržkone tudi sama pristala v stečaju. Takrat bo Dikaučič kot stečajni upravitelj idealen kandidat za njenega predsednika. Morda pa nam v vladi sporočajo, da gredo tudi sami v tej smeri.

Loading...