Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janševim ministrom nihče nič ne more, zanje veljajo zakoni Divjega zahoda (KOMENTAR)

Deli na:
Janševim ministrom nihče nič ne more, zanje veljajo zakoni Divjega zahoda (KOMENTAR)

Zdravko Počivalšek in Andrej Vizjak - Foto: Bobo

Prejšnji teden so v javnost prišli 14 let stari posnetki pogovora ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, v katerih je gospodarstveniku Bojanu Petanu svetoval, kako prevzeti Terme Čatež in ob tem plačati čim manj davka. V zahodni državi z daljšo demokratično tradicijo bi tak minister nemudoma odstopil. V Avstriji je odstopil kancler Sebastian Kurz, ker je bila zoper njega vložena tožilska preiskava, sicer bi ga zapustila koalicijska stranka in njegove vlade bi bilo konec.

V Janševi vladi pa ni nikogar, ki bi pozval k odstopu pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, ker proti njemu poteka sodna preiskava zaradi suma davčne utaje in ponarejanja listin. Prav tako to nikomur ni prišlo na misel, ko so kriminalisti pri gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku opravili hišno preiskavo v zvezi z nabavo zaščitne in medicinske opreme.

Notranji minister Aleš Hojs je takrat celo napadel kriminaliste in preiskavo označil za delo globoke države, zdaj obiskuje policijske postaje s strankarskimi veljaki, osebno spremlja ukrepe proti protestnikom, ob aferi Vizjak pa se je hvalil, da je bil o posnetku že prej obveščen.

Zaradi afere s plačevanjem njenih obiskov na Krasu in Izoli se je poslovila kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ker so to zahtevali poslanci Desusa. Prav tako se je poslovila pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, ker se vlada ni hotela seznaniti z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev.



V prejšnji, Šarčevi vladi se je zaradi kriminalistične preiskave makete poslovil Uroš Leben, zaradi nedostojne komunikacije Marko Bandelli, zaradi očitkov o šikaniranju uslužbencev ministrstva za kulturo in prevoza osebnih stvari s službenim vozilom Dejan Prešiček, zoper katerega je državno tožilstvo po dveh letih zavrglo kazensko ovadbo. Zaradi neplačanega sendviča se je poslanskemu stolčku odrekel poslanec LMŠ Darij Krajčič.

Iz Cerarjeve vlade je odšel gospodarski minister Jožef Petrovič, ki so mu očitali vpletenost v kartelno dogovarjanje v času, ko je bil zaposlen v DZS. Šolska ministrica Stanka Setnikar Cankar se je poslovila zaradi visokih honorarjev, ki jih je prejemala kot profesorica na ljubljanski fakulteti za upravo, njena naslednica Klavdija Markež pa zaradi prepisovanja magistrske naloge. Že omenjeni Leben pa je odstopil kot državni sekretar, ker je magistrski naziv uporabljal pred imenom in priimkom, ne pa za njima.

Janševim ministrom nihče nič ne more, zanje veljajo zakoni Divjega zahoda, saj so etični standardi povsem strmoglavili, čeprav so sami v opoziciji vpili in nastavljali ogledalo drugim.