ana praznik Svet24.si

Na morju je ves čas jedla samo ostanke

rešilec Svet24.si

V potoku obležal pod mehanizacijo, po pomoč ...

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

rigelnikova vila zeljarska pl2 Reporter.si

Odkrili smo kupca prestižne "Rigelnikove" vile: ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

Danica Lovenjak Njena.si

Ta svetlolaska se vrača na male ekrane

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni skrival jeze

Deli na:
Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni skrival jeze

Janez Janša - Foto: Evropska komisija

V Državni volilni komisiji (DVK) deluje tudi sodelavec v kabinetu predsednika vlade Drago Zadergal – ko je njegov predlog DVK zavrnila, je šel Janez Janša na twitter.

Volitve bi bile lahko tudi pozneje, a je pričakovanje v pretežnem delu volivcev, naj bodo čim prej, veliko. Premik na poznejši čas (skrajni datum je 5. junija) bi lahko navsezadnje bil problem tudi za javni red in mir.

Edina stranka, ki odkrito nastopa proti nameri predsednika republike, da volitve razpiše na prvi možni datum, je Jelinčičeva SNS. Dovolj, da zastrižemo z ušesi, saj Zmago Jelinčič s svojimi tremi poslanci velikokrat in v vsakršnih koalicijskih konstelacijah stopi v ospredje, ko tega noče odprto narediti vladajoča politika.

Med tremi člani državne volilne komisije, imenovanimi na predlog poslanskih skupin, je tudi Drago Zadergal, zaposlen v kabineta predsednika vlade. Prejšnji torek je DVK obravnavala in zavrnila njegov predlog, da bi javno objavili zapisnike o delu volilnih odborov.Služba DVK je bila mnenja, da je volilni proces v Sloveniji transparenten in primerljiv z drugimi demokratičnimi standardi, uveljavitev predlagane rešitve, ki ni uveljavljena v primerljivih državah, pa bi imela minimalen vpliv. Pojavile bi se težave in tveganja s pravočasno zagotovitev tehnične opreme in informacijskih rešitev (nadgradnja informacijskega sistema bi zahtevala okoli 100.000 evrov), opozorili pa so tudi na povečano možnost napak zaradi skeniranja.

Premier Janša je pozorno spremljal, kaj je in kaj ni uspelo v DVK njegovemu članu kabineta. Ni mu bilo všeč. »Zakaj DVK ne želi javno objaviti zapisnikov z volišč? Kaj se s tem prikriva? V Nigeriji jih lahko vsak volivec preslika.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24