GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni skrival jeze

Deli na:
Janševemu človeku je spodletelo in Janša ni skrival jeze

Janez Janša - Foto: Evropska komisija

V Državni volilni komisiji (DVK) deluje tudi sodelavec v kabinetu predsednika vlade Drago Zadergal – ko je njegov predlog DVK zavrnila, je šel Janez Janša na twitter.

Volitve bi bile lahko tudi pozneje, a je pričakovanje v pretežnem delu volivcev, naj bodo čim prej, veliko. Premik na poznejši čas (skrajni datum je 5. junija) bi lahko navsezadnje bil problem tudi za javni red in mir.

Edina stranka, ki odkrito nastopa proti nameri predsednika republike, da volitve razpiše na prvi možni datum, je Jelinčičeva SNS. Dovolj, da zastrižemo z ušesi, saj Zmago Jelinčič s svojimi tremi poslanci velikokrat in v vsakršnih koalicijskih konstelacijah stopi v ospredje, ko tega noče odprto narediti vladajoča politika.

Med tremi člani državne volilne komisije, imenovanimi na predlog poslanskih skupin, je tudi Drago Zadergal, zaposlen v kabineta predsednika vlade. Prejšnji torek je DVK obravnavala in zavrnila njegov predlog, da bi javno objavili zapisnike o delu volilnih odborov.



Služba DVK je bila mnenja, da je volilni proces v Sloveniji transparenten in primerljiv z drugimi demokratičnimi standardi, uveljavitev predlagane rešitve, ki ni uveljavljena v primerljivih državah, pa bi imela minimalen vpliv. Pojavile bi se težave in tveganja s pravočasno zagotovitev tehnične opreme in informacijskih rešitev (nadgradnja informacijskega sistema bi zahtevala okoli 100.000 evrov), opozorili pa so tudi na povečano možnost napak zaradi skeniranja.

Premier Janša je pozorno spremljal, kaj je in kaj ni uspelo v DVK njegovemu članu kabineta. Ni mu bilo všeč. »Zakaj DVK ne želi javno objaviti zapisnikov z volišč? Kaj se s tem prikriva? V Nigeriji jih lahko vsak volivec preslika.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24