pakistan, linčanje Svet24.si

FOTO: Do smrti pretepen in zažgan, ker naj bi ...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

squid-game Odkrito.si

Obsojen na smrt, ker je gledal Squid Game

matjaz kek slovenija mm Ekipa24.si

Slovenija ali Dinamo? POGODBA PODPISANA! Zdaj ni ...

Slovenija

Janševa vlada javnega sektorja: kako je koalicija med epidemijo pustila na cedilu male podjetnike

Deli na:
Janševa vlada javnega sektorja: kako je koalicija med epidemijo pustila na cedilu male podjetnike

Zdravko Počivalšek, Janez Janša in Matej Tonin - Foto: Bobo

V času epidemije je desnosredinska vlada Janeza Janše najbolj nagradila javne uslužbence, ki so za svoje delo v nevarnih pogojih, nekateri tudi neupravičeno, prejeli skupno več kot 750 milijonov evrov dodatkov.

Največji poraženci pa so postali obrtniki, samostojni in mali podjetniki, katerim so v času epidemije prepovedali opravljati njihovo dejavnost, ob tem pa so jim izplačali skupno dobrih 423 milijonov evrov mesečnega temeljnega dohodka, od tega so morali vrniti skupno najmanj 18,4 milijona evrov, ker so izgubo prihodkov pokrivali tudi med počitnicami, namesto da bi šli na dopust.

Za desnosredinske vlade velja, da so podpornice gospodarstva in podjetnikov, ki se preživljajo s svojim delom na trgu, medtem ko naj bi za javni sektor bolje skrbele levosredinske vlade. Toda v času epidemije covid-19 se je izkazalo, da je Janševa vlada bolje poskrbela za javni sektor kot pa denimo za male podjetnike, ki jih je nagovarjala na volitvah.

Uslužbenci javnega sektorja niso izgubili svojih služb in so redno prejemali svoje plače. Tistim, ki so delali, so zagotovili dodatke za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije. Pišemo, kdo vse je lahko dobil t. i. covid dodatek in koliko so znašali; med prejemniki so bili tudi direktorji in lokalni funkcionarji.Povsem drugače pa je bilo s samostojnimi in malimi podjetniki, obrtniki, katerim so zaradi preprečevanja širjenja okužb in zajezitve epidemije prepovedali opravljati dejavnost. Pišemo, kako je vlada poskrbela zanje, pod katerimi pogoji so dobili »pomoč« in zakaj jo morajo nekateri zdaj vračati.

Kaj na vse to pravi prvi mož vladne posvetovalne skupine za gospodarstvo Matej Lahovnik, ki se s predstavnikov gostincev in turističnih delavcev ni hotel srečati.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Loading...