nenad kaluderović. 2jpg Svet24.si

Kdo je moški, ki je ustrelil množičnega morilca...

aladin-4 Svet24.si

Javil se je bosanski deček brez noge z znamenite ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

NATAŠA PIRC MUSAR IN ALEŠ MUSAR Reporter.si

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

britney-spears Odkrito.si

Britney Spears – sinova objavila nazorne video ...

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janševa peta kolona: ti ljudje so razlog, da se NSI ne more znebiti sence SDS

Deli na:
Janševa peta kolona: ti ljudje so razlog, da se NSI ne more znebiti sence SDS

Dokler se vodilni člani NSi podrejajo Janši, se stranka ne bo mogla odlepiti od SDS. - Foto: Bobo

V NSI so razočarani, ker jih niso povabili v vlado. V opoziciji imajo spet priložnost, da se oddaljijo od SDS. Med drugim s podporo Ljudmili Novak kot kandidatki za predsednico države.

Za največje podpornike Novakove v izvršilnem odboru veljajo Janez Pogorelec, Vida Čadonič Špelič, Jernej Vrtovec, Nace Polajnar in David Klobasa, najmlajši slovenski župan, ki je nedavno prevzel vodenje županskega kluba NSI. Vsi ti so tudi zelo kritični do Janševe SDS.

Vrtovec je bil sicer minister v njegovi vladi, Čadonič Špeličeve pa Janša ni hotel za ministrico, ker se je bal, da mu bo postavila po robu. Prav tako je že pred tem zavrnil Pogorelca, ki ga je večkrat javno kritiziral. V to skupino naj bi sodil tudi glavni tajnik Robert Ilc, ki pa je v času Janševe vlade dobil veliko moč pri kadrovanju.

Zanimivo je tudi, kako je nenadoma postal veliki Janšev zagovornik Jožef Horvat, ki se, sodeč po njegovih zadnjih izjavah, še vedno ni povsem odlepil od prvaka SDS. Janez Cigler Kralj je previden, saj se boji lastne sence, medtem ko Tonina najbolj skrbi, da bi ga v stranki kdo drug zasenčil s popularnostjo.

Boji se celo Novakove, čeprav nima nobenega namena, da bi mu prevzela stranko, ki mu jo je prepustila. Čeprav se mu je smejala skoraj vsa Slovenija, ko se je kot obrambni minister valjal v blatu z belo srajco, plezal na tank in metal bombe, se mu ni treba bati, da ga na jesenskem kongresu ne bi spet izvolili za predsednika.

Toda največji problem NSI so starejši člani, ki so bolj kot vodstvu svoje stranke zvesti prvaku SDS Janezu Janši ter podobno zahtevajo tudi od drugih članov. Ti so tudi najbolj naježeni proti svoji nekdanji predsednici Novakovi. Pogostokrat njihovim pritiskom podležejo tudi poslanci, zlasti Tonin, Cigler Kralj, Horvat, Janez Žakelj in Iva Dimic. Posledica tega pa je, da se NSI ne more znebiti sence SDS.

Zato so v stranki pravzaprav zadovoljni, da na volitvah niso bistveno poslabšali svojega rezultata. Tolažijo se sicer z enim poslancem več, toda to je še vedno daleč do več kot deset odstotkov glasov, s katerimi želijo doseči politični preboj.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24