Revija Reporter
Slovenija

Janšev vojščak Drago Zadergal na čelu pravne službe RTVS: vso svojo kariero služi SDS in nizkotno napada njene nasprotnike

Igor Kršinar
6 3.808

18. jun. 2022 6:00

Deli na:

Drago Zadergal kofetka z Vesno Zadravec, desno roko direktorja RTVS Andreja Grah Whatmougha

Twitter

Drago Zadergal je bil donedavnega svetovalec v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, pred dnevi pa je postal vodja pravne službe na RTV Slovenija.

»Gospod Drago Zadergal je bil izbran za vodjo pravne pisarne, kar je delovno mesto v 50. plačnem razredu. Izbran je bil na podlagi javnega razpisa za delovno mesto, in sicer izpolnjuje vse pogoje, njegova vloga je bila ovrednotena z največ točkami. S podatkom, da je gospod član SDS, ne razpolagamo in tega ne moremo komentirati,« so novinarju Večera odgovorili z RTV Slovenija.

Ne le, da vodstvo ni razkrilo, kdo so bili drugi kandidati in zakaj so bili manj primerni od Zadergala, gre za sprenevedanje brez primere, še posebej glede strankarske aktivnosti njihovega izbranca. Znano je, da je prišel direktno iz kabineta prejšnjega predsednika vlade Janeza Janše, ki je predsednik stranke SDS.

Po naših podatkih je Zadergal dolgoletni član te stranke in je dolga leta tudi aktiven v njenem mestnem odboru Ljubljana. Čeprav ni nikoli kandidiral na volitvah, je vedno v volilnih štabih stranke. Od leta 2008 je bil zaposlen v državnem zboru kot pravni svetovalec v poslanski skupini SDS. Ker je bil Janša z njim zelo zadovoljen, ga je stranka predlagala za člana Državne volilne komisije, kjer še vedno skrbi za njene interese.

Prav tako so ga predlagali v nadzorni svet RTV Slovenija, od koder ga je upravno sodišče razrešilo, saj je ugotovilo, da vlada ni zakonito odstavila prejšnje nadzornike. Kot svetovalec predsednika vlade je bil posebej zadolžen za javno RTV in se je redno sestajal z njenim vodstvom. Tudi z generalnim direktorjem Andrejem Grahom Whatmoughom, največkrat pa je »kofetkal« z njegovo strokovno direktorico za področje tržnih dejavnosti in programskih vsebin Vesno Zadravec.

Z drugimi besedami, preko njega je takratni premier Janša dajal navodila vodstvu nacionalke, koga naj izberejo za posamezne poteze in funkcije. Prejšnja vodja pravne službe Sabina Muratović je odstopila, ker se ni strinjala z mnenjem vodstva, ki je stranko Naša dežela Aleksandra Pivec uvrstila za parlamentarno in politično naslednico še živeče in nikoli razpadle stranke Desus.

Zdaj je njeno mesto zasedel pravoveren Janšev kader, ki je znan tudi po tem, da z nizkotnimi tviti napada nasprotnike prvaka SDS. Med drugim je profesorja Marka Milosavljevića označil za notoričnega lažnivca.