asteroid Svet24.si

Mimo Zemlje drvi asteroid v velikosti nogometnega ...

poletje, pahljača, vročina Svet24.si

Preprosti triki, kako ohladiti dom, če nimate ...

litijska-stavba Necenzurirano

Naš denar gre za njihove nagrade in jahte. Zato, ...

peter gregorcic ss Reporter.si

Prihaja »nekaj velikega«: Janša bo z ...

doncic slovenija Ekipa24.si

Kraljevsko! Dončić ne skriva navdušenja, ...

Hannah Louise Hill je omrežila 36-letnika Odkrito.si

Pazite se te vplivnice! Prevarala je že mnoge!

sesko 2 Ekipa24.si

Šešku moramo zdaj pomagati, kot je on pogosto ...

Slovenija

Tako brutalno Janša obračunava z Logarjem: neverjetno, za kaj vse ga poskuša okriviti

Deli na:
Tako brutalno Janša obračunava z Logarjem: neverjetno, za kaj vse ga poskuša okriviti

Janez Janša in Anže Logar - Foto: Bobo

Janez Janša se je očitno odločil, da bo z Anžetom Logarjem in njegovima podpornikoma v poslanski skupini SDS dokončno obračunal.

Po seji sveta SDS je njegov predsednik Zvonko Černač sicer zanikal, da bi bile statutarne spremembe uperjene zoper omenjeno poslansko trojico, češ da ne veljajo za nazaj, a hkrati ni zanikal možnosti, da bi jim lahko izjavo vnovič ponudili v podpis. Mimogrede, spremembe statuta so bile sprejete soglasno in brez razprave.

Seja sveta je bila sicer prvenstveno namenjena analizi rezultatov evropskih volitev in aktualnega domačega političnega stanja, prvak Janez Janša je (spet) napovedal možnost predčasnih volitev, a nekaj besed je namenil tudi Logarju, ki ga tam ni bilo, saj skupaj z drugima neposlušnima poslancema ni več vabljen na seje organov strank in poslanske skupine.

Logar kriv, ker Slovenci v Bruslju ne volijo SDS?

Med drugim naj bi ga okrivil za slabe rezultate na glasovanju na diplomatskih predstavništvih v Bruslju, ker naj bi kot zunanji minister tako slabo kadroval, da je večina uradnikov volila Vladimirja Prebiliča, nato Svobodo in SD, medtem ko se je SDS zelo slabo odrezala.

Zdaj Janše ne more nič več ustaviti, sploh ker je na evropskih volitvah dokazal, da lahko SDS tudi brez Logarja doseže več kot 30 odstotkov.

Poleg tega naj bi mu celo očital, da je s svojim soliranjem na predsedniških volitvah omogočil zmago predsednice Nataše Pirc Musar. Popolnoma nasprotno, kot je govoril o Logarju po predsedniških volitvah. »Ob nekem načelnem ravnanju z nabranim političnim kapitalom na predsedniških volitvah je glede na svojo starost in sposobnost v prihodnosti lahko vse. Ne samo predsednik stranke, ampak tudi vlade in države,« je o njem dejal 1. decembra 2022 v intervjuju za strankarski tednik Demokracija.

Takrat je tudi izjavil, da mu je sam predlagal, naj kandidira s podpisi volivcev in ne stranke. O možnosti, da Logar kandidira za predsednika stranke, je govoril tudi nekaj dni prej na posvetu na Destrniku. Po Logarjevi napovedi v intervjuju za Reporter maja letos, da se je pripravljen potegovati za predsednika stranke, če se bodo v vodstvu odločili za pomladitev, pa je Janša zabrusil, da SDS »ni na voljo za prevzeme«.

Janša snel rokavice

Po bliskoviti zmagi SDS na evropskih volitvah se je Janša očitno odločil, da bo z Logarjem in njegovima podpornikoma v poslanski skupini dokončno obračunal. Spomnimo, da je na enem od predvolilnih posvetov v stranki poslanec Jože Tanko zahteval, da trojico izključijo iz stranke, Janša pa ga je zavrnil z besedami, da bodo to rešili po evropskih volitvah.

Zdaj ga ne more nič več ustaviti, sploh ker je na evropskih volitvah dokazal, da lahko SDS tudi brez Logarja doseže več kot 30 odstotkov. Za primerjavo: na predsedniških volitvah je Logar v prvem krogu dosegel 33,95 odstotka glasov, SDS pa je na minulih evropskih prepričala 30,59 odstotka volivcev. Logarja je takrat obkrožilo 296.000 volivcev, SDS pa tokrat 206.386. Na predsedniških volitvah je bila namreč volilna udeležba za približno deset odstotnih točk višja.

Še višjo udeležbo je pričakovati na državnozborskih volitvah čez dve leti, takrat bodo Janševi nasprotniki tudi bistveno bolj motivirani za odhod na volišča. Na zadnjih državnozborskih volitvah je denimo SDS dosegla 279.897 glasov, kar je zaradi skoraj 71-odstotne volilne udeležbe zneslo 23,48 odstotka glasov. Zato ni nujno, da bo SDS ponovila rezultat z evropskih volitev, lahko pa se mu bo precej približala.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24