Revija Reporter
Slovenija

Janšev šerif iz Grosuplja Dušan Hočevar bo gradil hotel v Kranjski Gori

Igor Kršinar
9 4.177

31. mar. 2022 6:57 Osveženo: 7:05 / 31. 3. 2022

Deli na:

Dušan Hočevar je vodja okrajnega volilnega štaba Janeza Janše v Grosuplju.

Twitter

V Reporterju smo napisali že kar serijo člankov o Dušanu Hočevarju, direktorju občinske uprave v Grosuplju in vodji okrajnega volilnega štaba prvaka SDS Janeza Janše, ki si je v času svoje funkcije zgradil nepremičninski imperij.

Očitno zgodba še ni končana, saj se pojavljajo vedno nove informacije. V prejšnji številki smo razkrili njegove nepremičnine v Ljubljani in v občini Grosuplje, v tokratni pa razkrivamo, kje v Kranjski Gori bo imel hotel. Čeprav nam je zanikal, da ima tudi tam nepremičnine, smo našli zemljišče med parkiriščem za smučišče in cesto Kranjska Gora–Podkoren, kjer je solastnik. Gre za parcelo 1187 velikosti 5481 m2, njena lastnica pa je družba Pod Vitrancem, v kateri ima 15-odstotni delež podjetje PRO 6 v lasti Dušana Hočevarja. Preostali solastniki so SPC (21,5 odstotka), Gorinvest 33 (42 odstotkov) in Boter R (21,5 odstotka).

Družba Pod Vitrancem ima naslov na Peruzzijevi 175 v Ljubljani, kjer ima Hočevar v lasti 26 m2 veliko garsonjero, na istem naslovu pa ima sedež tudi podjetje SPC v lasti Mateja Zupana in Katarine Žagar. Pri tem je zanimivo, da je podjetje SPC solastnik tudi sosednje parcele 1186 velikosti 3718 m2, druga dva solastnika pa sta Božidar in Damijana Tarman iz Kranjske Gore. Hočevar nam je na vprašanje, kakšne namene ima z omenjeno parcelo, odgovoril, da prostorski akt predvideva gradnjo hotela.

Na zemljišču na koncu Kranjske Gore bodo zgradili hotel. Lastnik zemljišča je družba Pod Vitrancem, katere solastnik je PRO 6 Dušana Hočevarja.

Google

Naši viri pa so prišli na sled govoricam, da naj bi imel Hočevar v lasti tudi nepremičnine v Umagu na Hrvaškem. Izkazalo se je, da gre za njegovega svaka Danijela Srako (z njim je poročena Hočevarjeva sestra Vesna), sicer sina Zlatka Srake, nekdanjega direktorja propadlega Energoplana, ki je gradilo stadion v ljubljanskih Stožicah. Od tod Hočevarjeve povezave z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki je sicer večkrat gost v občini Grosuplje, zlasti pri slovesnostih ob skupnih projektih. Danijel Sraka je sicer režiser, zato dvomijo, da je on resnični lastnik hrvaškega podjetja Silboris, ki namerava v Bašaniji pri Umagu zgraditi turistično naselje.

Podjetje je bilo hčerinska družba Energoplana v stečaju, zato gre verjetno za njegovega očeta. Medtem se je zaradi Hočevarjevih nepremičninskih poslov vnela ostra razprava v SDS Grosuplje, kjer nekateri, tudi župan Peter Verlič, zahtevajo njegovo zamenjavo. Toda Hočevar ima trdno oporo v premierju Janezu Janši, zato jim je menda sporočil, da »tega filma ne bodo videli, ker sem preveč dobrega storil za njih«.