Revija Reporter
Slovenija

Janšev »blitzkrieg« na nacionalno RTV: razkrivamo kandidate za direktorske in uredniške funkcije

Igor Kršinar
1 13.832

11. avg. 2021 6:00 Osveženo: 13:11 / 11. 8. 2021

Deli na:

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough in njegova strokovna direktorica Vesna Zadravec. Bo ona prevzela vodstvo televizije?

Mediaspeed

»Upajmo, da bo nova metla popravila takšno lažnivo poročanje,« je premier Janez Janša tvitnil kmalu po izvolitvi novega generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha.

Ta nam je takrat zatrjeval, da se ne bo vmešaval v uredniško politiko in da ne bo zamenjal ne direktorice TVS Natalije Gorščak ne direktorja Radia Mirka Štularja. Dejal je tudi, da se ni nikoli srečal ali slišal s predsednikom vlade. Toda naši viri pravijo, da ima pogoste stike z vodjo njegovega kabineta Petrom Šuhlom, s katerim se večkrat dobiva nekdanja novinarka Vesna Zadravec, ki jo je Grah Whatmough nastavil za strokovno direktorico za področje tržnih dejavnosti in programskih vsebin. »Nova metla« pa je tudi že sprožila poletno čiščenje na nacionalni RTV. 

Najprej je od Gorščakove zahteval razrešitev odgovorne urednice informativnega programa Manice Janežič Ambrožič in opravičilo poslancu Desusa Branku Simonoviču zaradi prispevka o njegovi diplomi, za katero se je izkazalo, da jo ima. Toda napako, kot sta povedali odgovorna urednica in direktorica, ni zagrešila novinarka Eugenija Carl, ampak zagrebška fakulteta, s katere so sprva odgovorili, da Simonovičeve diplome nimajo.

Direktorica televizije Natalija Gorščak v kolektivu sicer ni priljubljena, a njena zamenjava bi pomenila čistko po željah premierja Janeza Janše.

Bobo

Janežičevi je Grah Whatmough tudi očital konflikt interesov, ker podjetje njenega moža že več kot deset let sodeluje z javnim zavodom (Janežičeva je odgovorna urednica tri leta). Ker Gorščakova ni zamenjala Janežičeve, zdaj generalni direktor zahteva njeno glavo, ob tem pa ji dodatno še očita upad gledanosti TV-programov.

Gre za podoben vzorec obračuna, kot ga je leta 2017 takratni generalni direktor Igor Kadunc skušal izvesti nad takratno direktorico TVS Ljerko Bizilj, ker ni hotela razrešiti odgovorne urednice Jadranke Rebernik zaradi intervjuja s spornim hrvaškim pevcem Thompsonom. Zmanjkal mu je en sam glas, podobno je tudi Kadunčevim nasprotnikom lani zmanjkal en sam glas, ko so njega hoteli predčasno razrešiti.

Verjetno se bo podobno zgodilo pri glasovanju o Gorščakovi, če bodo programski svetniki sklepčni, kar pa je sredi avgusta zaradi poletnih dopustov težko pričakovati. Prav na to karto igra Grah Whatmough. Po četrtem odstavku 16. člena zakona o RTV Slovenija mora o predlogu razrešitve programski svet odločati v 15 dneh, sicer lahko generalni direktor ukrepa sam. Ker je predlog premišljeno predal 30. julija, mora o njem programski svet odločati najpozneje do 16. avgusta.

Predsednik Ciril Baškovič je za takrat že sklical sejo in bo storil vse, da bo sklepčna, kar pomeni, da jih mora biti navzočih najmanj 15. Na zadnjem glasovanju o razrešitvi Kadunca je za ta predlog glasovalo 14 svetnikov; če bodo obstruirali sejo, bo težko zagotoviti sklepčnost. Veliko svetnikov je na dopustu, tudi tisti, na katere lahko računa Gorščakova (npr. Lado Ambrožič, Matjaž Juhart), Geza Erniša pa je že več mesecev v bolnišnici.

Če bo programski svet v ponedeljek nesklepčen, bo lahko generalni direktor brž odslovil Gorščakovo. Toda za imenovanje v. d. direktorja bo spet potreboval programski svet oziroma najmanj 15 glasov njegovih članov. Nova metla na čelu televizije pa lahko zamenja odgovorno urednico, za kar potrebuje le soglasje generalnega direktorja. Tako se bo vladajoči stranki lahko posrečilo pred volitvami pomesti na nacionalni televiziji z neposlušnimi uredniki in motečimi oddajami, kot je npr. Tarča. Kmalu po televiziji naj bi na vrsto prišel še radio, od koder bi odpihnili Štularja.

Bo začasni novi direktor televizije postal urednik igranega programa Jani Virk?

Bobo

Ob tem se že pojavljajo nova imena za izpraznjene vodilne funkcije. Na čelu televizije se največkrat omenja Valentin Areh, urednik, ki je v nemilosti levice. V igri pa naj bi bila tudi donedavna novinarka Vesna Zadravec, ki jo imajo za glavno operativko generalnega direktorja. Druga možnost naj bi bila, da bi bila ona odgovorna urednica, za v.d. direktorja televizije pa bi imenovali Janija Virka, urednika igranega programa na TVS. Igorja Pirkoviča in Jožeta Možine menda Grah Whatmough ne želi videti na nobenem vodilnem mestu. Pirkovič se sicer večkrat omenja kot kandidat za novega direktorja radia.

Seveda obstaja tudi možnost, da bo upravno sodišče za nazaj ustavilo tudi morebitno razrešitev Gorščakove, zlasti če bo ugotovilo, da generalni direktor ne izpolnjuje kriterijev za imenovanje, kot mu v svoji pritožbi očita njegov izzivalec Kadunc. V tem primeru naj bi bil za ta položaj v igri programski svetnik Andrej Prebil, sicer tesni prijatelj nekdanje ministrice Aleksandre Pivec. Vsekakor pa se osmim članom programskega sveta mandat izteče februarja prihodnje leto. Takrat bo lahko vladajoča koalicija nastavila svoje izbrance, ki bodo tik pred volitvami odločali o novima direktorjema radia in televizije.