Julian Assange Svet24.si

Julian Assange se bo lahko vrnil v Avstralijo

Svoboda Svet24.si

Tedenski horoskop: Usmerite misli v nekaj lepega ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

nogomet slovenija - srbija Ekipa24.si

Dan D za Slovence! V Kölnu obračun z Anglijo za ...

aleš-valič Njena.si

Aleš Valič o odnosu z ženo, vnukih in svojem ...

doncic af Ekipa24.si

Slovenci danes v polnih Stožicah proti Litvi! Bo ...

Slovenija

Janša želi zmago z veliko razliko

Deli na:

Predsednik SDS Janez Janša je danes na celjskem sejmišču ob predstavitvi strankinih kandidatov za volitve v DZ iz pete volilne enote s sedežem v Celju povedal, da si želi zmago z veliko razliko. Po njegovi oceni mora biti ta razlika dovolj velika, da lahko potem oblikujejo široko razvojno koalicijo.

Predsednik SDS Janez Janša je danes na celjskem sejmišču ob predstavitvi strankinih kandidatov za volitve v DZ iz pete volilne enote s sedežem v Celju povedal, da si želi zmago z veliko razliko. Po njegovi oceni mora biti ta razlika dovolj velika, da lahko potem oblikujejo široko razvojno koalicijo.

Janša bo, kot je dejal, v primeru zmage v koalicijo povabil vse parlamentarne stranke, tako kot je to storil pred štirimi leti. Prepričan je, da Slovenija zaradi izzivov, ki so pred njo, potrebuje takšno koalicijo. Mi smo pred štirimi leti oblikovali prvo koalicijo, ki je zdržala do konca, vse druge so se razpadle, je poudaril prvak SDS.

Po Janševih besedah je do volitev vse še odprto, vsak volilni glas pa je za stranko pomemben. "Ankete ne sestavijo DZ, o njegovi sestavi bodo odločali volivci. Nekatere stranke pa napovedujejo oblikovanje vlade tudi, če bodo izgubili volitve," je dejal.

Na novinarsko vprašanje, kako komentira očitke glede afere Patria, je Janša vprašal, kdo mu kaj očita in poudaril, da to kar se dogaja zadnja dva tedna presega vse meje. Strinjal pa se je z mnenjem nekdanjega predsednika države Milana Kučana, da imamo v Sloveniji že dovolj afer in zarotništva.

Prvak SDS se je odzval tudi na napoved velenjskega župana Srečka Meha, ki je v petek povedal, da bo v primeru nadaljnjih zapletov oz. prepočasnih aktivnosti pri pripravi državnega lokacijskega načrta na trasi Šentrupert-Velenje, posegel po skrajnih ukrepih-zaporah cest. V svojem odzivu je Janša pojasnil, da je država zastavila zelo jasen program izgradnje tretje razvojne osi in priznal, da je zaradi različnih usklajevanj prišlo do zamude pri sprejetju državnega lokacijskega načrta.

Opozoril je, da so nekatera ministrstva predstavila različne poglede na potek omenjene trase, nasprotujejo pa ji v kmetijskem ministrstvu. "Vlada bo v naslednjih dneh potrdila državni lokacijski načrt z varianto, ki si jo želi največ ljudi, in ki najmanj obremenjuje okolje," je dejal Janša.

Ob predstavitvi kandidatov SDS pa je v ospredje postavil nekatere poudarke iz njihovega volilnega programa. SDS se tako zavzema za blaginjo za vse, pri čemer je Janša spomnil, da je Slovenija dosegla takšno stopnjo razvoja, ki je že blizu evropske, v zadnjih letih pa se je petkrat hitreje razvijala kot Italija. Cilj stranke je tudi odprava revščine, ohranjanje zdravega življenjskega okolja, prvi korak nove vlade pa bo sprejetje nacionalne strategije podnebnih sprememb.
V SDS se tudi zavzemajo za enake izhodiščne možnosti, za njihov doseg pa je po Janševih besedah pomembna tudi decentralizacija države, ki jo vlada v tem mandatu ni uspela dokončati.

Janša je tudi prepričan, da ima stranka poleg dobrih kandidatov za DZ, tudi kompetentno ekipo, ki je sposobna izpeljati ključne poudarke iz strankinega programa. Za kandidate iz 5. volilne enote pa meni, da gre za dobro ekipo, ki je kombinacija izkušenj iz politike in svežine.

V 5. volilni enoti na listi SDS tako kandidirajo: evropska poslanka Romana Jordan Cizelj, štorski župan Miran Jurkošek, sedanji poslanec Franc Sušnik, šentjurski župan Štefan Tisel, podjetnik Iztok Podkrižnik, šoštanjski župan Darko Menih, ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič, poslanec Miro Petek, podjetnica Ivana Čreslovnik in polzelski župan Ljubo Žnidar.

V svojih predstavitvah so se kandidati SDS zavzeli za izboljšanje zdravstvenega sistema, varstvo okolja, razvoj podeželja in kmetijstva, boljšo prometno in poplavno varnost, povezavo šolstva z gospodarstvom, gradnjo negovalne bolnišnice in obnovo bolnišnice Topolšica in Slovenj Gradec ter razvoj podjetništva.