favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša zdravnikom: Delamo vse, kar je v človeških močeh, da vam zagotovimo zaščitno opremo

Deli na:
Janša zdravnikom: Delamo vse, kar je v človeških močeh, da vam zagotovimo zaščitno opremo

Slika je simbolična. - Foto: Profimedia

Predsednik vlade Janez Janša je v odgovoru na opozorila zdravnikov glede varovalne opreme na Twitterju danes zatrdil, da delajo vse, kar je v človeških močeh, da to opremo zanje zagotovijo. "Ne mine dan, da ne bi prišla vsaj ena večja pošiljka. Žal pa določenih artiklov najvišje stopnje zaščite enostavno ni mogoče dobiti nikjer," je pojasnil.

Februarja, ko je bilo tega na trgu dovolj, pa po Janševih navedbah ni nihče kupoval.



S tem se je danes odzval na sredin tvit Mladih zdravnikov Slovenije, v katerem opozarjajo, da zdravstveni delavci ne pristajajo na delo brez ustrezne varovalne opreme niti v času epidemije novega koronavirusa. "Ne gre za kaprico. Gre za življenja zdravstvenih delavcev in naših bolnikov," so navedli. V sredo so sicer zdravniške organizacije vlado skupaj pozvale, naj zdravstvenim delavcem pravočasno zagotovi ustrezno zaščitno opremo.



Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je na današnji dopoldanski novinarski konferenci zatrdil, da bi zaloge zaščitne opreme v Sloveniji v naslednjem tednu morale zadostovati. V teku pa so tudi nove dobave, proizvodnjo so že vzpostavila ali še vzpostavljajo tudi slovenska podjetja, zato verjame, da bo tudi za daljši čas zaščitnih sredstev dovolj.



Po besedah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana materiale iz zaloge razdeljujejo na podlagi meril, ki jih je pripravilo ministrstvo za zdravje. Tako zagotavljajo zaščitno opremo za bolnišnice, zdravstvene domove, domove za starejše, lekarne in zobozdravstvene ambulante. Ob tem pa 30 odstotkov opreme namenjajo tudi za pokrivanje ostalih potreb, kot so ključna infrastruktura, varnostne službe, zapori, pogrebna podjetja, taksisti in drugi.


Civilna zaščita razpolaga s 7500 zaščitnimi kombinezoni, 26.000 maskami za zdravstvo, 790.000 kirurškimi maskami in 100.000 IIR maskami ter 7.700.000 rokavicami.



Nemalo pa je v zadnjih dneh tudi donacij zaščitne opreme v boju z epidemijo. Tako z donacijami zaščitne medicinske opreme in aparatov Sloveniji pomaga tudi kitajski lastnik velenjskega Gorenja Hisense. Večja pošiljka zaščitne in medicinske opreme je že na poti v Slovenijo. Hisense bo ob tem Sloveniji podaril tudi aparat za umetno predihavanje, vladi pa je v brezplačno uporabo ponudil tudi svoje nepremičnine in vozila, če bi se to izkazalo za potrebno.



Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana pa so prek Twitterja sporočili, da je podjetje Sinergise zagotovilo pet monitorjev, ki so ključni za nadzor in oskrbo kritično bolnih. Dva so že prevzeli na Infekcijski kliniki, trije bodo dobavljeni v kratkem. Tovrstne donacije so odlična tehnična in moralna spodbuda tako za zaposlene kot za bolnike, so dodali.

Družba Shell Adria, slovenska podružnica energetskega velikana Royal Dutch Shell, je medtem UKC Ljubljana podarila dva aparata za umetno predihavanje.