stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša za Dnevnik

Deli na:

Predsednik SDS Janez Janša je v pogovoru za Dnevnikov Objektiv dejal, da je bila njegova izjava o tem, da se spomladi vidimo na ulicah, reinterpretirana. Kot je dejal, je na Zboru za republiko dejal, da pričakuje, da se spomladi vidimo na slovenskih trgih in ulicah v še večjem številu in pred tem 15 minut pojasnjeval, zakaj meni tako.

Predsednik SDS Janez Janša je v pogovoru za Dnevnikov Objektiv dejal, da je bila njegova izjava o tem, da se spomladi vidimo na ulicah, reinterpretirana. Kot je dejal, je na Zboru za republiko dejal, da pričakuje, da se spomladi vidimo na slovenskih trgih in ulicah v še večjem številu in pred tem 15 minut pojasnjeval, zakaj meni tako.

"Škoda, da ponavljate le dva stavka iz mojega nastopa, ne pa na primer tudi mnogih tehtnih misli, ki so jih izrazili prisotni akademiki in drugi uvodničarji," je dejal Janša. Po njegovem mnenju je zaradi velikega padca gospodarske rasti, največjega v zgodovini samostojne Slovenije, v prihodnjih letih v veliki meri ogrožena blaginja Slovenije.

"Imamo rekordno brezposelnost in enormno povečanje zadolževanja. S tem je ogrožena tudi blaginja prihodnjih generacij. Zaradi podpisa škodljivega arbitražnega sporazuma je ogrožen pomorski status slovenske države. Zaradi številnih dejanj, ki so piko na i dobila z državnim odlikovanjem za nekdanjega šefa Udbe Tomaža Ertla, so ogrožene nekatere temeljne vrednote, na katerih je samostojna in demokratična Slovenija nastala. Mimogrede, ena od teh vrednot je tudi ustavna pravica do svobodnega zbiranja in združevanja. Reakcije na moj nastop na Zboru za republiko so zelo nazorno pokazale, da se ta pravica ne priznava vsem pod enakimi pogoji in da je ogrožena," pravi Janša.

Ob tem na vprašanje, kaj bo rezultat teh zborovanj, odgovarja, da "prikličite si v spomin zborovanje Zbora za republiko leta 2004 na Kongresnem trgu in boste videli, o čem sem govoril. Eden od rezultatov tistega zborovanja je bila zmaga na volitvah".

Na vprašanje, ali bi moral minister Karl Erjavec zaradi obtožnega predloga, ki je bil vložen zoper njega, odstopiti, Janša odgovarja, da zaradi obtožnega predloga, kakršen je vložen oziroma kolikor se o njem ve, zagotovo ne. "Naravnost smešno je, da se v primeru, za katerega se je govorilo, da je bilo danih 50 milijonov evrov podkupnin, nekoga obtoži nevestnega dela v službi," meni Janša.

"Če so dokumenti o nakazilih, ki so mi jih predložili na zaslišanju, verodostojni, potem so nekateri posamezniki, to pa so Wolfgang Riedl, Walter Wolf in Jure Cekuta, dobili nakazana določena sredstva od Patrie. Za kaj jim je bil denar dejansko nakazan, pa iz dokumentov ni jasno razvidno," pa je Janša odgovoril na vprašanje, ali dopušča možnost, da so bile pri poslu s patriami dane in vzete podkupnine. Poudaril pa je, da nihče na vladni ravni v Sloveniji nima nič opraviti s podkupninami.

Predsednik največje opozicijske stranke sicer ocenjuje, da je sedanja koalicija kadarkoli sposobna zamenjati predsednika vlade. "Še preden bo spustila oblast iz rok, bo vladna koalicija pripravljena tudi na zamenjavo te vlade in njenega predsednika. Problem aktualne vladne koalicije je po mnenju Janše v tem, da kljub silnemu govorjenju o sposobnosti in kompetentnosti tranzicijske levice nima veliko sposobnih kadrov, nima veliko kadrovskih alternativ.

Meni tudi, da ima vlada na voljo boljše instrumente za boj prozi krizi, kot jih uporablja. Navedel je spodbujanje gospodarske rasti za ustvarjanje novih delovnih mest. Spodbujanje investicijskih aktivnosti tistega dela slovenskega gospodarstva, ki še ima sapo. "Gre zlasti za mala in srednja podjetja, ki so bila skozi celotno obdobje samostojne Slovenije naša temeljna dodana vrednost. Ta je omogočila, da je Slovenija danes na devetdesetih odstotkih evropskega povprečja. A za ta del gospodarstva se naredi najmanj," je poudaril.

"Pristop, ko ljudi plačuješ za to, da ne delajo, a so formalno zaposleni, se mi zdi sporen," je izpostavil in dodal, da vlada tu naseda socialni demagogiji in na vsak način vzdržuje socialni mir. Bistveno bolje bi bilo, če bi priznali, kakšno je dejansko stanje, in bi tisti, ki nimajo dela, dobili nadomestilo za brezposelne, meni.

Prepričan je, da je treba nadaljevati s protitajkunskimi procesi, vendar na način, da se raziščejo vse nezakonitosti pri pridobivanju premoženja. "A dokler bo Zoran Janković borec proti tajkunom, dokler bodo slovenski mediji ob aretaciji Šrota in Bavčarja leteli k Jankoviću po komentar in bo izpostavljen zgolj kot tisti, ki je zoper njiju podal ovadbo, namesto da bi ga vprašali, kdaj mislite, da boste pa vi na vrsti, toliko časa bodo veljali dvojni kriteriji in ne bo nič z očiščenjem in pomlajenjem," je še poudaril prvak SDS.

Intervju si lahko preberete na spodnji povezavi:

 

http://www.sds.si/aktivnosti-2940/novice/marsikaj-bo-na-tehtnici-tudi-socialni-mir/