severina Svet24.si

VIDEO: Severina objavila ta posnetek in do srca ...

profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

Hengsberg, kmetija, avstrijski gasilci Svet24.si

FOTO: Upokojenec želel na vrtu pokopati mačko, a...

orehovlje, uhajanje plina Svet24.si

FOTO: V Orehovljah delovni stroj poškodoval ...

internal-clock-795726_1280 Dobra karma

Usodna datuma 12. in 26. 12.: osvoboditev ženskih...

jernej šugman Njena.si

Minili sta dve leti od smrti Jerneja Šugmana

tanja-balabanić, jan-klobasa Njena.si

Tanja Balabanić zaslužila na račun nestrpnežev

Slovenija

Janša vpije o državnem udaru, ker ni bil vabljen na sejo sveta za nacionalno varnost; ko pa je bil vabljen, je na sejo poslal vodjo odbora za kmetijstvo v DZ Francija Breznika

Deli na:
Janša vpije o državnem udaru, ker ni bil vabljen na sejo sveta za nacionalno varnost; ko pa je bil vabljen, je na sejo poslal vodjo odbora za kmetijstvo v DZ Francija Breznika

Žan Mahnič, Janez Janša in Franci Breznik - Foto: Bobo

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je predsedniku vlade Marjanu Šarcu očital državni udar, ker Janša kot prvak opozicije ni bil valjen na sejo sveta za nacionalno varnost o vaških stražah. Ko je na seje sveta vabljen, pa nanje pošilja druge, ga je opozoril Šarčev svetovalec Damir Črnčec.

Črnčec, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, odgovoren za področje nacionalne varnosti, je v oddaji Studio ob 17h spomnil, da je bil Janša vabljen na prvo sejo sveta za nacionalno varnost v sklicu te vlade, ki pa se je ni udeležil. Nanjo je poslal svojega poslanca Francija Breznika, ki je vodja odbora za kmetijstvo v državnem zboru, je izpostavil Črnčec.

V oddaji je bilo govora o odzivu vlade na pojav paravojaških formacij oziroma samooklicanih skupin, kot je Štajerska varda. Ko so pred tednom dni o tem govorili na seji sveta za nacionalno varnost, je Janša na Twitterju zapisal: »Očitno je bil tudi formalno izveden državni udar, saj opozicija na sejo ni bila vabljena niti o njej ni bila obveščena.«

»Svet za nacionalno varnost je svetovalno telo vlade, debata na seji pa je bila usmerjena v koordinacijo dela ministrstev in kako ta problem nasloviti znotraj same vlade,« je v Studiu ob 17h o omenjeni seji še povedal Črnčec.

Svet za nacionalno varnost je sicer minuli teden vladi v sprejem predlagal tudi Nacionalno strategijo za preprečevanje terorizma in nasilnega ekstremizma. Črnčec pričakuje, da ga bo vlada sprejela prihodnji teden. 

Črnčec je za Radio Slovenija pojasnil, da bodo sankcionirana tista ravnanja takšnih skupin, s katerimi se bodo te manifestirale kot neka vojaška struktura, ki poskuša imitirati izvajanje policijskih oziroma vojaških pooblastil in nalog. S tem naj bi odpravili tudi dilemo glede svobode združevanja, saj je v primeru paravojaških formacij oziroma vard zelo jasen namen njihovega združevanja in delovanja. Črnčec je ob tem opozoril tudi na dejstvo, da Slovenija nima registra ekstremistov.

loading...
Loading...