Revija Reporter
Slovenija

Janša vodi ovce: grafiti razburjajo Koprčane (FOTO)

STA
11 2.636

19. maj. 2021 7:15 Osveženo: 7:19 / 19. 5. 2021

Deli na:

Grafit na Fakulteti za humanistične študije v Kopru

MO Koper

V Kopru so bili pred dnevi znova na delu vandali. Poleg stranskega zidu Pretorske palače in fakultete za humanistične študije so z grafiti poslikali tudi nekaj objektov v Kidričevi ulici, so danes sporočili s koprske občine. Tovrstna dejanja ostro obsojajo, zadevo pa so prijavili tudi policiji, so dodali na občini. Na grafitih je upodobljen Janša z ovcami.

Po informacijah občine so bili vandali znova na delu minuli teden, najverjetneje v noči na petek. Stanje na terenu so si že ogledali tudi občinski inšpektorji in evidentirali vse lokacije poslikav. Ob tem so ugotovili, da gre povečini za grafite s politično in družbeno kritično vsebino.



Mestna občina Koper je odstranjevanje neprimernih stenskih poslikav že naročila komunalnemu podjetju Marjetica Koper. Ta bo grafite odstranila s peskanjem, paro in biološko razgradljivimi geli, ki veljajo za površinam najbolj prijazno metodo odstranjevanja, po potrebi pa obnovila tudi barvo na pročeljih poškodovanih objektov.

Kot so opozorili na mestni občini, za grafitiranje kot obliko vandalizma velja ničelna stopnja tolerance. Avtorji grafitov s svojim ravnanjem namreč uničujejo bogato kulturno dediščino mesta. Občina bo zato tudi v tem primeru zoper neznanega storilca podala predlog za kazenski pregon.

Pri tem so spomnili, da je skladno z zakonom o varstvu javnega reda in miru za kršitev pisanja ali risanja po zidovih, ograjah ali drugih javno dostopnih krajih, na katerih ni dovoljeno risati grafite, predvidena globa okoli 209 evrov, za dejanja, storjena z namenom vzbujanja narodnostne, rasne, spolne, etnične, verske, politične nestrpnosti ali nestrpnosti glede spolne usmerjenosti, pa globa znaša najmanj 834 evrov.

Občina za pomoč prosi tudi občane, ki lahko vsako tako dejanje vandalizma prijavijo operativnemu centru občinskega redarstva.

Grafit na Pretorski palači v Kopru

MO Koper