mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: V Sloveniji imamo strukturni problem, ki se mu reče vladanje nesposobnih

Deli na:
Janša: V Sloveniji imamo strukturni problem, ki se mu reče vladanje nesposobnih

Janez Janša - Foto: Bobo

Letošnji že 12. Pučnikov simpozij, ki ga na bistriškem gradu vsako leto pripravi Inštitut dr. Jožeta Pučnika, je minil v znamenju 30-letnice slovenske politične pomladi in spomina na njene najbolj pomembne mejnike. Prvak SDS Janez Janša in Milan Zver sta ob tem spomnila na po njunem mnenju nedokončano tranzicijo slovenske družbe.

Trideset let nastanka letos obeležuje tudi SDS, podpredsednik stranke Zver pa njen obstoj z različnimi vzponi in padci v tem času pripisuje tudi predanosti njenih članov vrednotam in ciljem. Za klasične politične stranke so po njegovem mnenju potrebni ljudje, organizacija, program in kadri, ki so sposobni voditi državo, ter ljudje tudi na terenu.

"Ob tem mora biti stranka dobro vodena. Če kakšen od teh elementov manjka, stranka dolgotrajno ne more delovati. Pri nas pa se stranke pojavljajo kot kometi na nebu, imajo močno medijsko podporo dominantnih medijev, ki jih ustvarijo, ter tako prepričajo nek del volilnega telesa," se je trenda novih obrazov na levici kritično dotaknil Zver.

Kot je dodal, volivci kmalu spoznajo, da niso vešči politike in nimajo kompetenc za vodenje države, zato njihov rok trajanja hitro poteče, levica pa ima zato v zadnjem desetletju vedno težavo sestaviti sposobno in učinkovito vlado.


Janša se je med drugim dotaknil treh desetletij slovenske politične zgodovine in razlogov, zakaj Slovenija ni doživela dokončne tranzicije. Ob tem je dodal, da so danes nekatere strukturne težave naše države tako velike, da se jih zgolj s propagando dominantnih medijev ne da več držati nazaj.

"Pred našimi očmi recimo razpada primarna raven slovenskega zdravstva. Družinski zdravniki so pet let opozarjali, da ne zmorejo več, pa so jih ves čas ignorirali in zafrkavali. Zdaj pa že dajejo kolektivne odpovedi, kar se ne dogaja niti v Venezueli. Mi pa imamo trenutno ministra za zdravje, ki je hkrati predsednik vlade. V najtežjem trenutku je stvar v najbolj komičnih rokah," je dejal Janša in dodal, da je to le ena od kritičnih točk.

Po njegovih besedah ni težava v pripadnosti zdravnikov in medicinskih sester, pač pa v zmešnjavi pri vodenju in korupcija, saj se prav iz zdravstva pokrade toliko, da so glavne lovke udbomafije prav v tej panogi. Spomnil je na parlamentarno komisijo, ki je preučila točno določen primer in dokazala vse, kar je bilo "na znanem kraju, na znan način, znanega dne, pa v zvezi z njim še ni bilo niti ene resne obravnave".

Janša je danes spregovoril tudi o svoji zadnji knjižici z naslovom Prvorazredni - Sistem za lažno elito, Zver pa je udeležencem simpozija predstavil svoj novi zbornik 30 let zvestobe Sloveniji, ki ga je izdal ob 30-letnici SDS.